Most nem volt Disney-mágia

A galaxis őrzői
Vágólapra másolva!
Bár a galaxis őrzőivel sikerült ismét kasszát robbantania a Disneynek, ez kevés volt a szórakoztatóipari óriástól. A részvényesek nem is nagyon örülnek az átlagos eredményeknek, ez pedig meglátszik részvényárfolyamban is.
Vágólapra másolva!

Most elmaradt a varázslat

Úgy tűnik az elmúlt időszakban túl magasra tette a lécet a Disney, ezzel pedig kicsit saját csapdájába esett bele. Ugyanis hiába robbantott kasszát a legutóbbi negyedévében is A galaxis őrzőivel a mozikban és hiába ugrott több mint duplájára a filmstúdió üzemi eredménye, ez kevés volt ahhoz, hogy megverje a várakozásokat.

Persze hatalmas csalódásról nem beszélhetünk, hiszen éves alapon gyakorlatilag minden főbb üzletág növekedést tudott elérni, a várakozások is meglehetősen magasan voltak, amiket csak hoznia sikerült a szórakoztatóipari cégnek.

Forrás: Investor.hu

Korábban a Disney teljesítményéről itt írtunk:

Sokba kerül a sport

Főként a kábeltévé- és műsorszolgáltatási divízió nem tudott hozzájárulni a növekedéshez, elsősorban azért mert az ESPN sportcsatornánál többéves szerződéseket kellett megújítani (például a Baseball liga és az NFL-közvetítésekre is), amik megdobták a költségeket. Így ebben az üzletágban az üzemi eredmény hajszállal még alacsonyabb is lett, mint egy évvel korábban (1,4 milliárd dollár).

Nemzetközi hírportálok szerint ráadásul az ESPN a múlt hónapban 2025-ig újrakötötte az NBA-re vonatkozó közvetítési jogokat, viszont a régi szerződésben szereplő ár háromszorosán. Ez pedig akár a most futó negyedév eredményeire is kedvezőtlen hatással lehet.

Forrás: Investor.hu

Megállíthatatlan a filmstúdió

A filmstúdió ellenben brutális erőt mutat, főleg az augusztusban debütált, és azóta már világszerte több mint 760 millió dollárt besöprő A galaxis őrzőinek köszönhetően. De éreztette még hatását a Jégvarázs, valamint az Amerika Kapitány második része is, főleg az otthoni online alapú vásárlásokon vagy DVD eladásokon keresztül. Így nem csoda, hogy az egy évvel korábbi negyedévhez képest több mint duplájára ugrott az üzemi eredmény (411 millió dollárra), hiszen tavaly ezt a negyedévet terhelte az orbitális Johnny Depp-bukta, A magányos lovas.

Forrás: Fórum Hungary

Ráadásul nem úgy tűnik, hogy egyhamar kifulladna a divízió. Persze a Jégvarázs tavaly novemberi premierje elég erős lehet ahhoz, hogy a mostani negyedévben alacsonyabb eredményeket produkáljon csak a stúdió, jövőre és hosszabb távon is jönnek még blockbusterek. Ugyanis jövő májusban jön a 1,5 milliárd dolláros világszintű bevételt összeszedő Bosszúállók második része, később pedig egy új Pixar-film, valamint a Star Wars új sorozata is elindul 2015 decemberében. Utána pedig majd ezek folytatásai, kiegészülve az előző évek sikereinek újabb epizódjaival, Amerika Kapitánnyal, A galaxis őrzőivel, Toy Story 4-gyel, úja Karib-tenger kalózaival, Thorral és a többiekkel.

A filmstúdió pedig nem csak emiatt nagyon fontos a Disneynek, hanem azért is, mert a sikereket meg tudják futtatni parkjaikban. A Jégvarázzsal ezt már meg is tették, de nagyon valószínű, hogy érkezik majd a Star Wars tematika is majd a szórakoztató parkokban.

A különböző fogyasztói termékek eladásai is jól alakulnak a Jégvarázsnak, valamint a Marvel-hősöknek köszönhetően, a negyedévben 9 százalékos volt az üzemi profit bővülés, míg a teljes évben (ugyanis a Disney üzleti évben szeptember végén zárult) 22 százalékos.

Disney a tőzsdén

Mindezeket összegezve nem meglepő, hogy a részvény árfolyama két százalék feletti csökkenéssel reagált a számokra, hiszen a befektetők már azt várhatták, hogy menetrendszerűen érkezik egy laza felülteljesítés a várakozásokhoz képest.

Ellenben elnézve a cég működést és a kilátásokat, hosszú távon nem feltétlenül van rossz helyzetben a Disney. Ez pedig a részvény árfolyamában is hozhat még emelkedést, nem feledve azt, hogy az elmúlt években már hatalmasat emelkedett az árfolyam, így egy rosszra forduló piaci hangulatban a Disney papírok is lejtmenetbe kapcsolnának.

Mindenesetre az Investor Traderen keresztül könnyedén megvásárolhatja a Disney részvényeit is, vagy ha nem optimista a részvényre nézve akkor olyan eszközöket is talál, amivel az árfolyam esésére lehet pozíciót felvenni.

A Disney árfolyama (NYSE) Forrás: Investor.hu, AmiBroker