Berobbantja a mozikat az új Éhezők viadala?

Az éhezők viadala, Jennifer Lawrence, Mockingjay
Vágólapra másolva!
Óriási várakozás előzi meg a csütörtökön mozikba kerülő, Az éhezők viadalának legújabb részét. De nem csak a rajongók várják türelmetlenül a filmet, hanem a Lions Gate filmstúdió befektetői is, ugyanis nagy szükség lenne egy kiemelkedő eredményre.
Vágólapra másolva!

Mit hoz vajon a kiválasztott?

Csütörtökön útjára indul a hazai mozikban is Az éhezők viadalának legújabb része, A kiválasztott, amitől kiemelkedő eredményeket várnak a szakértők. Becslések szerint 152 millió dollárt is hozhat a hétvégén az észak-amerikai mozipénztáraknál a film, amivel egyébként a legerősebb idei nyitást produkálná. Ebből a régióból pedig összesen 425 millió dolláros jegybevételt várnak.

A rajongók már valószínűleg tűkön ülve várják, hogy moziban is megnézhessék Katniss Everdeen legújabb kalandját. De nem csak Az éhezők viadala hívek lehetnek türelmetlenek, hanem bizony a Lions Gate Entertainment cég befektetői is. A gyártó filmstúdió teljesítménye ugyanis nagyon nagy mértékben függ attól, hogyan szerepel legragyogóbb ékköve a kasszáknál.

Jelenet a filmből. Forrás: thehungergamesexplorer.com

Szakértők szerint 850-1000 millió dolláros bevétel sem elképzelhetetlen világszinten a filmtől. Ha pedig sikerülne ezt az 1 milliárd dolláros álomhatárt megugrani, akkor egy szűk elitklubba kerülhetne a produkció (ez eddig összesen 19 filmnek sikerült). Nem mellesleg felülteljesítené az előző két rész 691, illetve 865 millió dolláros eredményét.

A Lions Gate (pontosabban a Summit filmstúdió egysége) a már sokszor látott jól bevált receptet követi, vagyis, hogy az alapul szolgáló könyv utolsó darabját két részben filmesítik meg a nagyobb bevételek elérése érdekében. A két rész együttes költsége meghaladhatta a 250 millió dollárt (marketing költségek nélkül), úgyhogy tényleg kell a nagyon jó teljesítmény.

Forrás: Investor.hu

Egyelőre nem látni az új blockbustert

A Lions Gate-nél pedig azért is különösen fontos a film teljesítménye, mert a többi nagy stúdióhoz képest (Disney, Warner) összcéges szinten a filmek üzletágának hozzájárulása az eredményekhez sokkal magasabb. A Disneynél például a kábeltévé- és műsorszolgáltatás, a kalandparkok, vagy a fogyasztói termékek is komoly részt hasítanak ki a profitból (amikre persze áttételesen a filmsikereknek is hatása van).

Forrás: Investor.hu

Persze azért van a Lions Gate-nek is egy tévés üzletága, ami nem kisebb neveket adott a sorozatvilágnak, mint a Mad Men, a Weeds, vagy az Orange is the New Black, amiket tévétárasságokkal, vagy utóbbit a Netflix-szel hozott össze.

Ugyanakkor, ha kipörög Az éhezők viadala sorozat nem nagyon marad hasonló blockbuster a Lions Gate tarsolyában (korábban például az Alkonyat is Lions Gate-et hizlalta). Bár útnak indítottak ebben az évben egy hasonló szériát A beavatottal, az messze nem hozta a Jennifer Lawrence-eposz sikerét. A beavatott „csak” 288 millió dollárt szedett össze a kasszáknál. Mindenesetre már ebből is jönnek a folytatások, először jövő márciusban A lázadó, majd a jól bevált dupla részes befejező epizód A hűséges címmel 2016-ban és 2017-ben.

Lions Gate a tőzsdén

Vagyis a várakozások meglehetősen nagyok Az új éhezők viadalával kapcsolatban, és az eredmények bizony komoly mozgásokat is kiválthatnak majd a részvény árfolyamában is. Legutóbb például a tavalyi Éhezők viadala epizód táncoltatta meg az árfolyamot, és bár akkor mindenidők hatodik legjobb startját produkálta a film, a részvény árfolyama mégis óriásit zuhant a vártnál halványabb teljesítmény miatt.

Egyébként Investor Trader ügyfélként nagyon könnyen válhatunk Lions Gate részvényessé, hiszen rendszereinkben pár kattintással meg lehet venni többek között ezt a részvényt is. Részletekről itt olvashat

A Lions Gate árfolyama (NYSE) Forrás: Investor.hu, AmiBroker