Devizahitelek: az Országgyűlés kedden dönthet a forintosításról

CHF, svájci frank, HUF, forint
Vágólapra másolva!
Ma szavazhat az Országgyűlés a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatról, valamint az ahhoz benyújtott módosító javaslatokról. Kormányzati politikusok szerint átlagosan 25-30 százalékkal csökkenhetnek a törlesztőrészletek.
Vágólapra másolva!

A kormány múlt héten hétfőn nyújtotta be a javaslatot, amely szerint a devizahitelek forintra váltásakor a bankok csak referencia-kamatlábhoz kötött kamatot alkalmazhatnak. Ez a referencia-kamatláb a három hónapos BUBOR lesz, amelynek a mértéke jelenleg 2,1 százalék. A kamatfelár az eredeti kamatfelár, de mértéke – egy módosító javaslat szerint – nem lehet kevesebb, mint 1 százalék, és nem lehet több, mint 4,5 százalék (lakáscélú hitelek esetében), illetve 6,5 százalék (nem lakáscélú hitelek esetében).

A törvényjavaslat kimondja, hogy a hitelesekre váró új kamat nem haladhatja meg az eredetileg számítható kamatot.

Dönthetnek Trócsányi László törvényjavaslatáról Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az átváltási árfolyamot a Kúria döntésének időpontja óta eltelt időszak átlagárfolyama vagy a 2014. november 7-én jegyzett napi MNB-árfolyam adja. A két érték közül a devizahiteles számára kedvezőbb árfolyamot köteles a bank alkalmazni. Ebből adódik tehát, hogy a frankhiteleket 256,5 forinton, míg az euróhiteleket 309,0 forinton forintosíthatják.

Kötelező, de mégsem

A forintosítás gyakorlatilag kötelező lesz mindenki számára, bár a javaslat hagy néhány kiskaput azoknak, akik mindenképpen devizában akarnak tartozni. Ezzel kapcsolatban az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága el is fogadott egy módosító javaslatot: a 2020 végéig, vagyis a hat éven belül lejáró devizahitelek forintosítását tennék opcionálissá.

Az eredeti javaslat szerint annak, aki devizában kapja a jövedelmét, szintén lesz kötelező a forintosítás – csak keressen többet, mint a törlesztőrészlete.

25-30 százalék

November 10-én jelentették be, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség megegyezett a devizahitelek forintosításának részleteiről. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a tárgyalások alatt a kormánynak sikerült elérnie, hogy átlagosan 25-30 százalékkal csökkenjenek a devizahitelek törlesztőrészletei.

Rogán Antal szerint már márciusban alacsonyabb lesz a törlesztő Forrás: MTI/Soós Lajos

Már márciusban alacsonyabb lehet a devizahitelesek törlesztőrészlete, mondta Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője példával magyarázta, mennyivel kell majd kevesebbet fizetniük a hiteleseknek a bankok elszámolásáról, a devizahitelek forintosításáról és a fair bankokról szóló törvények elfogadása után.

Számításaik szerint egy devizaadósnak, aki 2006–2009 közötti szerződéskötéskor 43 ezer svájci frankot, azaz 6,8 millió forintot vett fel, a kezdeti 46 ezer forintos törlesztője mára 91 ezer forintra nőtt. Az elszámolás és az eredeti kamatra való visszaállás után ez 65 ezer forintra mérséklődik, a kezdeti felárral való forintosítás után pedig ennél is kevesebb, 64 ezer forint lesz, és stabilan így is marad.

Új elem a rendszerben

Varga Mihály az M1 Ma reggel című műsorában hétfőn már arról beszélt, hogy egy új elem is bekerült a rendszerbe: az árfolyamgátasokat érintő forintosítási lehetőség. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a képviselők ezzel együtt fogják megszavazni a devizahitelek forintosítását szabályozó törvényt.

Varga Mihály szerint tavasszal érkezik az elszámolásról szóló levél Forrás: MTI/Soós Lajos

A forintosítással érintett árfolyamgátas hitelek törlesztőrészlete is csökkenhet, mondta az Origónak Nagy Ildikó, a Bankmonitor elemzője. A legtöbb esetben valószínűleg „lenullázzák”, megszüntetik a gyűjtőszámlát, majd a maradék visszajáró összeget a fennmaradó devizahitel összegére számolják el.

Akár emelkedhet is a törlesztő

Az egyik módosító javaslat szerint a jövő évi februári törlesztőrészlet nem haladhatja meg a januárit. Amíg tart az árfolyamgát (maximum 5 év), addig a törlesztőrészlet nem haladhatja meg ezt az összeget, de kivételt képez az, ha a bank jogosan emel kamatot. Ha kifutott az 5 év, akkor maximum 15 százalékkal emelkedhet a törlesztőrészlet, és ennek függvényében nyújtható el a futamidő, mondta az elemző.

Megszűnik az árfolyamgát

„Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslatban foglalt szabályok a korábbi árfolyamgátas rendszerhez képest is előnyösebb és végleges megoldást tartalmaznak az árfolyamkockázat kezelése tekintetében, ezért a fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződések forintosítása mellett nem indokolt a gyűjtőszámlás rendszer további kiterjesztése, ezért a törvényjavaslat megszünteti az új gyűjtőszámlás hitelszerződések megkötése kezdeményezésének lehetőségét” – olvasható az indoklás Trócsányi László igazságügy-miniszter módosító javaslatában.

Tavasszal minden kiderül

Jövő tavasszal minden devizahiteles kap majd a bankjától egy levelet, amelyben benne lesz a pontos elszámolás, hogy mennyivel kurtították meg az elmúlt években, mennyivel csökken a törlesztőrészlet, a tőkerész, és ezt kell forintosítani majd ugyanabban a pillanatban, ismertette Varga Mihály.