Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Éveken keresztül nem fizetett járulékot a Színház- és Filmművészeti Egyetem az intézmény negyven-egynéhány munkavállalója után. A pénz megvan, így a sikkasztás gyanúja nem, de az okirat-hamisításé felvetődhet.
Vágólapra másolva!

Az esetre úgy derült fény, hogy az egyetem egyik alkalmazottja december közepén orvoshoz ment, ott tájékoztatták arról, hogy a tb-kártyáját nem tudja használni, egyszerűen nincs bejelentve, nincsen egészségbiztosítása.

A pénz megvan

A visszatartott pénz összege megközelíti az 50 millió forintot – írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, az összeg hiánytalanul rendelkezésre áll a számlán, vagyis sikkasztás gyanúja – úgy tűnik – nem merül fel, csak súlyos mulasztásról lehet szó.

Az egyetem 50 millió forint járulékot nem fizetett be az alkalmazottak után Forrás: Origo

Megsértették a számviteli törvényt

Egy másik ÁSZ-vizsgálat, amely 2009–2013 között vizsgálta a Színház- és Filmművészeti Egyetem működését, azt állapította meg, hogy az intézmény belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az ÁSZ számos hiányosságot és szabálytalanságot állapított meg az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodásában.

Az egyetem a szenátus jóváhagyása nélkül vissza nem térítendő munkáltatói támogatást adott a gazdasági főigazgatónak Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ÁSZ a hiányosságok között példaként említette, hogy az egyetem az oktatók tevékenységére vonatkozóan nem vezetett teljes körű munkaidő-nyilvántartást, az oktatók besorolását alátámasztó végzettségeket igazoló dokumentumok pedig nem minden esetben álltak rendelkezésre. Az intézmény a szenátus jóváhagyása nélkül nyújtott vissza nem térítendő munkáltatói támogatást a gazdasági főigazgatónak.

A kifizetések könyvelése során rendszeresen megsértették a számviteli törvényben előírtakat. Egyes térítési díjak és költségtérítések megállapításához nem készítettek önköltségszámítást – derül ki az ÁSZ jelentéséből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről