Felcsúton kétmilliárdból oldják meg a téli felkészülést

Puskás Akadémia, Felcsút, edzőpálya, építés
Vágólapra másolva!
Egy NB I-es csapat éves költségvetését költik el két edzőpályára Felcsúton csak azért, hogy az akadémisták téli felkészülése zavartalan legyen. Az Origo megnézte, hogyan épül és szépül a Pancho Aréna környezete, és ha már ott járt, belepillantott egy igazi rangadóba is.
Vágólapra másolva!

„Hajrá, Vasas!” – kiáltotta tőlünk jobbra egy középkorú apuka, de azonnal jött a válasz balról: „Hajrá, Puskás!”. A felcsúti kalandparkban jártunk, és ha már ott voltunk, meglestük a Puskás Akadémia és a Vasas Kubala Akadémia U14-es rangadóját is. Merthogy klasszikus rangadó volt: a hazaiak három meccs után százszázalékos mérleggel fogadták a szintén hibátlan Vasast, ráadásul a felcsútiak még csak gólt sem kaptak, ellenben 18-at rúgtak.

Minden egyes pálya mellett van egy kis lelátó, így az érdeklődők fedett nézőtérről követhetik figyelemmel az edzést vagy a meccset.

Húszan-huszonöten az U14-es rangadóra is kíváncsiak voltak fél ötkor,

többnyire apukák, anyukák. Viszont jó volt látni, hogy a Puskás Akadémia fiatalabb és idősebb játékosai közül néhányan – akiknek épp nem volt edzésük valamelyik edzőpályán a sok közül – szintén felültek a lelátóra biztatni a 14 éves korosztályt. Mindegyikük köszönt is, ahogy kell, és kulturáltan biztatta a saját csapatát.

Negyed öt körül üres volt a Pancho, mégis az edzőpályán játszották a rangadót Fotó: Origo

Fair play

A mérkőzés előtti bevonulás után szokás, hogy a két csapat játékosai lepacsiznak egymással. A hazai játékosok – így a cserék is – a Vasas kispadjához is odamentek a meccs előtt kezet fogni. Különböző korosztályokban fociztam én is bő tíz évet, hasonlóval azonban nem találkoztam korábban, de összességében tetszett ez a hozzáállás. Szép gesztus ez, fair play meg minden.

Ugyanakkor a pályán ennek már nyoma sem volt: a 14 évesek már most olyan rafkósak, mint az NB I-es csapatok „profijai”.

Szabálytalanság, sípszó, és már pöcköli is odébb a labdát, nehogy gyorsan el tudja végezni a szabadrúgást az ellenfél. Ha arról volt szó, hogy a Vasas szélsőjét meg kellett állítani a szélen, nem válogattak az eszközökben – mezrángatás, lerántás, buktatás, minden, ami belefér. Nem is mentek el mellettük.

Hiába látszódott a meccs előtt, hogy a fiatal akadémistákat nemcsak focizni tanítják, de nevelik is őket, az apró sunyiságok után mégsem szólt be az edző a pályára, hogy „Janikám, ezt azért nem kellett volna, kérj elnézést!”. Persze ez benne van a játékban: rafkósnak, keménynek kell lenni, különben lemaradsz, kimaradsz, és jön a kispad.

Fölényben a Felcsút

A Puskás és a Vasas küzdelmét kívülről nézve úgy tűnt, mintha a két csapat nem is ugyanabban a korosztályban játszana: a felcsútiak sokkal gyorsabbnak és erősebbnek tűntek, látszódott is a csapaton, hogy ezeket a srácokat kiválogatták, kihasználva a nagyobb merítési lehetőséget – már ami a két akadémia anyagi lehetőségeit illeti.

Ahogy csordogált az egyébként jó iramú mérkőzés, a pálya mögött néha elgurult egy-egy munkagép. Ugyanis az edzőpályától – ahol a rangadót is játszották – néhány száz méterre már épülnek az új edzőpályák.

Nagy erőkkel dolgoznak az új pályákon Forrás: Origo

A Puskás Akadémiát működtető A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány ugyanis közel 2 milliárd forintból épít két fűthető, élőfüves pályát. (Nem elírás, hivatalosan tényleg „A Felcsúti…” az alapítvány neve.) Egy helyi srác ugyanakkor úgy tudja, hogy

három pálya is épül, abból az egyik ráadásul fedett lesz,

ezt azonban az akadémia kommunikációs igazgatója nem tudta megerősíteni az Origónak.

A pályákra elvileg azért van szükség, hogy az akadémia növendékeinek téli felkészülése zavartalan legyen.

Egyszerűen szükség van rá

„Tavasztól őszig a csapatok edzése megoldott, de

– olvasható A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány sportfejlesztési programjában. A dokumentum szerint rendkívül fontos, hogy legyen két olyan pálya, ahol az utánpótláskorú fiataloknak az utazási időt megtakarítva biztosított legyen az időjárástól független, tökéletes edzéslehetőség.

Tarol a Felcsút

Egy akadémistára mintegy négymillió, egy bajnoki pontra ötmillió, egy győzelemre pedig 16 millió forint közpénz jutott a Puskás Akadémiánál tavaly.

Az MLSZ egészen pontosan 1 388 937 363 forint támogatást hagyott jóvá a beruházásra. Az alapítvány pedig 595 millió forint önrészt tesz hozzá a költségekhez, így jön ki a közel kétmilliárdos összeg, ami egyébként a Pancho Aréna építési költségének körülbelül a fele.

Kétmilliárdot költenek az új pályákra Forrás: Origo

Érzékeltetésül, hogy ez az 1,39 milliárd forintnyi támogatás mégis mekkora összeg a magyar fociban: az NB I-ben 2013-ban a 16 csapatnak összesen 13,8 milliárd forint bevétele volt. Összesen.

Felcsúton most ennek a tizedéből építenek edzőpályákat a már meglévő hét mellé,

ráadásul van néhány kisebb műfüves pálya is.

Ilyen körülmények között a szerdai meccset elnézve elképzelhetetlennek tűnik, hogy a Vasas jövőre vissza tudjon vágni a Puskás Akadémiának: a rangadót ugyanis magabiztosan nyerte a hazai csapat Posztobányi, Horváth és Schuszter góljaival 3-0-ra. A felcsútiak pedig át is vették a vezetést a tabellán – ahogy ezt ügyesen már a lelátón kiszámolták a 12-13 éves forma kissrácok.