Másfélszeresére nőtt a céges felvásárlások száma

Vágólapra másolva!
A tavalyihoz képest másfélszeresére nőtt a vállalati összeolvadások és felvásárlások száma 2015 első hat hónapjában Magyarországon. Az IT és a technológiai vállalatok jelentik továbbra is a legvonzóbb befektetési célpontokat, míg a legnagyobb, külföldre irányuló hazai befektetéseket a MOL és az OTP Bank zárta.
Vágólapra másolva!

Az itthon lezárt tranzakciók számát nézve 2011 óta a legsikeresebb első féléves eredményt mutatja 2015. Az idén júliusig megvalósult 70 ügylet 46 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi azonos időszaki értéket. Ezzel párhuzamosan a közép- és dél-európai régióban összesen 647 tranzakciót hoztak az első félévben nyilvánosságra, amelyek becsült összértéke megközelíti a 16,5 milliárd dollárt. A tranzakciószám alapján Törökország (155), Lengyelország (117) és Csehország (98) áll az élen, míg Magyarország a 70 tranzakcióval az ötödik helyen szerepel a listán.

Visszaesés a vállalatok értékében

A nyilvánosságra hozott adatok alapján a hazai M&A piac becsült értéke 0,8 milliárd dollár volt 2015 első félévében, ami 2014 hasonló időszakához képest 5 százalékos visszaesést jelent, azonban a tavalyi év második félévhez viszonyítva 24 százalékos növekedés figyelhető meg. A 100 millió dollár alatti hazai tranzakciók átlagos értéke elérte a 4,3 millió dollárt.

A magyar tranzakciós piac Forrás: EY

A magyarországi tranzakciós piacon továbbra is a belföldi ügyletek voltak többségben, a tranzakciók 60 százalékánál a célvállalat és a vevő is magyar társaság volt. A külföldi vevők közül legaktívabbnak a nagy-britanniai befektetők bizonyultak 5 ügylettel, amit az Egyesült Államok, valamint Ausztria és Svájc befektetői követnek 4, illetve 3-3 tranzakcióval. A Magyarországról külföldre irányuló felvásárlások legmeghatározóbb hazai befektetőivé a MOL és az OTP Bank léptek elő, amelyek a négy nyilvánosságra hozott tranzakción három-egy arányban osztoztak.

Népszerűek a tech cégek

Magyarországon is az IT és technológiai szektorban kötötték a legtöbb tranzakciót, ezek az összes ügylet közel negyedét (23 százalékát), míg a tranzakciók értékének 69 százalékát adták. Az energetikai szektor 11 százalékkal a második legvonzóbb befektetési célponttá vált, amit 10 százalékos aránnyal a média és telekommunikáció követ.

A techcégeket szerették a legjobban Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

A legnépszerűbb befektetések közé továbbra is a felhő alapú számítástechnikai-, az adatvédelemi- és a pénzügyi szoftverek, valamint a biotechnikai cégek tartoztak. A tranzakciók száma alapján az IT-szektort a belföldi tranzakciók dominálták (69 százalékos részaránnyal).

Az energetikai szektorban összesen 8 ügyletet hoztak nyilvánosságra. A tranzakciók között találjuk a MOL által az ENI Romania, Ithaca Petroleum Norge AS és a DG Khan olajkitermelő blokk megvásárlását.

A telekommunikáció és média szektorban 7 tranzakciót zártak le 2015 első félévében átlagosan 2,3 millió dollár értékben. Többek között a tranzakciók keretében vásárolta fel a jofogas.hu az OLX.hu portált, a Tematic Group Kft. pedig a Juventus Rádió tulajdonosává vált.

A régió minden országában a stratégiai befektetők voltak túlsúlyban a vizsgált időszakban, a tranzakciók háromnegyedét ők hajtották végre. A pénzügyi befektetők legnagyobb arányban a bolgár és a magyar piacon voltak jelen, itt az ügyletek közel 40 százaléka fűződött hozzájuk (itthon a 2015 végéig lezárandó JEREMIE-alapok aktivitása járult ehhez hozzá legnagyobb arányban). Csökkenő mértékben, de még mindig a helyi tranzakciók uralják a régiós piacot, az ügyletek közel felénél az eladó és a vevő is ugyanabból az országból származott, Magyarországon a tranzakciók 60 százaléka tartozott e kategóriába.