Nem biztos, hogy olyan hatásos lesz az európai QE

Amerikai és európai házartások vagyonának összetétele
Vágólapra másolva!
Kissé lehűti a múlt héten bejelentett európai eszközvásárlási program körüli felfokozott hangulatot a Guggenheim Partners elemzése, amiben egy egészen egyszerű okfejtéssel bizonyítja be, hogy miért is nem lesz az amerikaihoz hasonló hatása az EKB programjának. Ehhez ugyanis azt kellene, hogy az európaiak vagyonuk sokkal nagyobb hányadát tartsák részvényekben, és kevesebben a bankbetétekben.
Vágólapra másolva!
  • A Guggenheim Partners elemzése szerint nem lehet olyan hatással az EKB által múlt héten bejelentett eszközvásárlási programja, mint ahogyan amilyen az Egyesült Államokban volt. Ennek egyik fő oka pedig egészen egyszerű, és az európai és amerikai háztartások vagyonának összetételében keresendő.
  • Az EKB a múlt héten jelentette be eszközvásárlási programját, aminek keretében havi 60 milliárd euró értékben fog kötvényeket vásárolni, 2015 márciusától kezdve minimum 2016 szeptemberéig. Az európai jegybanknak ezzel az a célja, hogy az infláció megnövelésével a foglalkoztatottság olyan ütemben tudjon növekedni, hogy az stimulálja az eurózóna gazdasági növekedését is.
  • Ezen kívül viszont a lépés egy egészen más területen is hatni fog, nevezetesen a vagyonhatáson keresztül. Ez pedig egészen másként nézhet majd ki Európában, mint ahogyan azt az USA-ban láthattuk a Fed QE programja alatt.
  • Ez azt jelenti, hogy a Fed programjának hatására az egyre alacsonyabb kamatok következtében a háztartások is az egyre kockázatosabb eszközök vásárlására voltak ösztönözve, amelyeknek az értéknövekedésével egyre inkább a vagyonuk növekedését érezték. Ennek következtében pedig folyamatosan növelték a fogyasztásukat. Ehhez viszont az is kellett, hogy az amerikai háztartásokban jelentős legyen az olyan befektetési eszközöknek az aránya, mint a részvények, kötvények, vagy például a befektetési jegyek.
  • Ezzel szemben Európában teljesen más a helyzet. Itt ugyanis bankbetétekben és készpénzben tartják a vagyon több mint 34 százalékát, szemben az USA-ra jellemző 15 százalékkal. Annak következtében pedig az európai lakosok sokkal kevesebb kockázatosabb eszközt tartanak, a rájuk gyakorolt vagyoni hatás a Guggenheim elemzői szerint mintegy 40 százalékkal alacsonyabb lesz, mint az amerikaiak esetében.
Amerikai és európai házartások vagyonának összetétele Forrás: Haver, ECB, Guggenheim, Investor.hu