Biztató értékesítési számokkal rukkolt elő csütörtökön a Vodafone , amely bizonyítékul szolgálhat a mobilszolgáltatónál zajló fordulatra. Ennek folytatódásához nagyban hozzájárulhat a világ növekvő adatéhsége, amely az elmúlt éveket követően tovább nőhet. Mégis érdemes komolyan venni a távközlési szektorban zajló konszolidációs hullámot, amit a Vodafone is kihasználhat szolgáltatáskínálatának bővítésére.

Az elemzői várakozásokhoz képest kedvezőbb negyedéves bevételi adatokkal rukkolt elő csütörtök reggel a Vodafone. A világ második számú mobilszolgáltatója 0,4 százalékos bevételcsökkenést könyvelt el a decemberben végződő negyedévben, amennyiben csak a távközléshez szorosan köthető értékesítéseket vesszük figyelembe. Ezzel nem csak, hogy felülmúlt a szakértők által várt 0,7 százalékos csökkenést, de az elmúlt két és fél év legalacsonyabb visszaesését produkálta.

India hajtja a Vodafone szekerét

A bevétel növekedésért továbbra is az Európán kívüli operációk felelnek, az Ázsiát, Óceániát, Közel-Keletet és Afrikát lefedő régió 5,9 százalékos bővülést mutatott be a negyedév során. A teljesítményben elsősorban az előfizetői állomány, illetve a mobil adatforgalom növekedése játszott kulcsszerepet.

India szerepe továbbra is meghatározó a Vodafone életében, az ügyfélállomány 40 százalékát adó országban ugyanis 15 százalékos bevétel növekedésről számolt be a mobilszolgáltató. Mindez nagyban köszönhető az éves alapon 70 százalékkal bővülő mobil adatforgalom használatnak, ami részben az adatforgalmi előfizetéssel rendelkező ügyfélállomány növekedésnek (+30%), másrészt pedig az egy ügyfélre eső adatforgalom (+40%) megugrásának tudható be.

A Dél-Afrikában tevékenykedő Vodacom gyenge láncszemnek bizonyult a negyedévben, a 3,9 százalékos csökkenés az erősödő verseny és a kedvezőtlen makrogazdasági környezetnek tudható be. A visszaesést azonban némiképp ellensúlyozta, hogy a régió többi országa szinte egytől egyig növekedést tudott felmutatni.

Forrás: Investor.hu

Európa is kezd magára találni

Habár még mindig csökkenő bevétel jellemzi a Vodafone főbb európai piacait, a fordulat már egyértelműen látható a szolgáltatónál, hiszen az erózió negyedévről negyedévre kisebb mértékű. Nagy-Britanniában hosszú idő után tudott ismét növekedést (+0,9%) felmutatni a Vodafone, és Németországban is már csak 1 százalékos a csökkenés. Olaszországban és Spanyolországban pedig már tartósan egyszámjegyű visszaesést láthatunk.

A fordulatban komoly szerepe van a hálózatfejlesztéseknek, illetve a szolgáltatásbővítésnek. Az év végére 65 százalékos 4G lefedettséget sikerült Európában kiépítenie a Vodafone-nak, amely a jövőben további támogatást adhat az előfizetők adatéhségének kielégítésére. Csak az elmúlt két évben több mint négyszereződött az adatforgalom az európai ügyfelek körében, de a kontinensen kívül is nagy volt a kereslet. Az elkövetkezendő években pedig ahogyan azt korábban is írtuk sokszorozódhat a mostani igény.

Forrás: Investor.hu

Szintén kedvező fejlemény a befektetők számára, hogy a menedzsment megerősítette a március végén záruló üzleti évre megfogalmazott céljait. Ezek szerint a Vodafone 11,6-11,9 milliárd fontos EBITDA-val zárhatja az évet, ami nagyjából egybevág az elemzői várakozásokkal is.

Erős versenytársat kap a nyakába a Vodafone

Mindeközben némi aggodalomra adhat okot a legnagyobb ügyfélszámú brit mobilszolgáltató felvásárlása, a BT szintén csütörtökön jelentette be hivatalosan, hogy megveszi a Deutsche Telekom és az Orange által fele-fele arányban tulajdonolt EE-t. Persze a tranzakció nem érhette meglepetésként a befektetőket, hiszen már év vége óta terítéken volt a sztori.

A BT és az EE összeolvadása révén létrejövő univerzális szolgáltató komoly veszélyt jelenthet a Vodafone számára, hiszen nem tud hozzá hasonló szolgáltatás portfóliót (kábeltévé, internet, vezetékes telefon és mobiltelefon egy helyen) felmutatni.

Ráadásul nem ez lehet az egyetlen összeolvadás a brit távközlési piacon, ugyanis a jelenleg negyedik számú szereplő, a Three a második legnagyobb ügyfélállománnyal bíró O2 megvételét mérlegeli.

Mit tehet a Vodafone?

A Vodafone sem tétlenkedett az elmúlt években, hiszen a német Kabel Deutschland után a spanyol Ono kábelszolgáltatót is sikerült bekebeleznie. Ráadásul a felvásárlási hullám véleményünk szerint nem fog megszakadni, hiszen ha versenyben akar maradni a cég, akkor muszáj lesz bővítenie szolgáltatáskínálatát.

Az elmúlt hónapokban is rendre felmerültek újabbnál újabb akvizíciós célpontok, ezekről korábban mi is beszámoltunk. Az egyik ilyen célpont lehetne a sportcsatornáiról híres műsorszolgáltató, a Sky, de véleményünk szerint ennél még nagyobb lehetőség rejlene a UPC anyavállalatával, a Liberty Globallal való összefonódásnak. Ennek köszönhetően ugyanis a Vodafone is univerzális szolgáltatóvá válna több európai piacon.

A nagy felpattanás még várat magára

Kedvezően értékelhető, hogy az év eleje óta sikerült 230 penny felett megragadnia a Vodafone-nak, ugyanakkor hiába sikerült jól a gyorsjelentés, péntek délelőtt már a kulcsszint alatt mozog az árfolyam. A befektetőket némi aggodalommal tölti el, hogy a veresenytársakkal ellentétben a Vodafone szolgáltatáspalettája egyelőre nem fedi le a főbb távközlési szolgáltatások mindegyikét.

Habár a kedvező értékesítési adatok nem hozták meg a várt felpattanást, a vállalatnál zajló folyamatok mégis megerősíteni látszanak a fordulatot, melyet az világ adatéhsége, Indiával az élen tovább erősíthet. Az emelkedés folytatódásában így fontos szerep hárulhat az emelkedő trendvonalra, melyet az 50 napos mozgóátlag is megerősített.

Vodafone napi grafikon (London)Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Vodafone-ra még decemberben küldtünk egy kereskedkedési ötletet, ami azóta is igen jól teljesít. Ha szeretne ehhez hasonló ötleteket kapni, akkor érdemes számlát nyitni, amelyet itt könnyedén megthet néhány kattintással.