Áfaemeléssel alapoztak a rezsicsökkentésnek

villanyvezeték villamnypózna villany áram vezeték
Electrical towers with spectacular clouds in Germany, 8.January 2014. Photo: Frank May
Vágólapra másolva!
5-6 százalékkal drágább a villamos energia reáláron, mint 20 éve. Az ár összetevői jelentősen átrendeződtek azóta. A rezsicsökkentést az energiadíj csökkenése tette lehetővé. 
Vágólapra másolva!

Reáláron 5-6 százalékkal drágább az áram mint 1996-ban - derül ki az Energiaklub tanulmányából, amely az elmúlt 20 év változásait vizsgálja.

Az állam járt a legjobban

A villamos energia árának összetevői átrendeződtek 2003 óta, az áfa mértéke nőtt, a rendszerhasználatért fizetett díjaké viszont csökkent. A változásokkal a legtöbbet a magyar állam nyert, a legtöbbet pedig az energiaszolgáltatók veszítettek - mondta el Penger András, az Energiaklub projektvezetője.

A villamos energia ára sosem csak a piaci mechanizmusok, hanem politikai döntések alapján alakult ki Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

2012-ben volt a legdrágább

A rezsicsökkentést 2013-2014-ben döntően az energiadíj csökkenése tette lehetővé. Ez a csökkenés az olcsóbb import arányának emelkedésének volt köszönhető.

2002 és 2008 között viszont folyamatosan emelkedtek az árak, gyorsabban, mint a környező országokban. A legmagasabb nominális árat 2012-ben, a legmagasabb reálárat 2010-ben kellett fizetni. A magyar villamosenergia-szolgáltatás 2012-re vásárlóerő-paritáson az egyik legdrágább lett Európában.

Nagyot nőtt az áfa

Az áfa 2003 óta 12 százalékról 27-re emelkedett. Az Európai Unió országai közül Magyarországon terheli a legmagasabb forgalmi adó a villamos energiát. A lakossági villamos energia reálárának emelkedését 43 százalékban az áfa, 39 százalékban az energiadíj, 11 százalékban a rendszerhasználati díjak, illetve egyéb pénzeszközök növekedése okozta, 7 százalékban pedig a megújuló energiák támogatása.

A magyar villamosenergia-szolgáltatás 2012-re az egyik legdrágább lett Európában. Forrás: MTI/H. Szabó Sándor


Az áramárnak a rendszerhasználati díjakat nem tartalmazó része, azaz a villamos energia díja 2012-ig az infláción felül emelkedett, majd ezután csökkent, mintegy 23 százalékkal. A rezsicsökkentés során a villamosenergia-ár csökkentésének forrása 51 százalékban az energiadíj volt, 20 százalékban a rendszerhasználat, 19 százalékban az áfa és 10 százalékban külön pénzeszközök. Így a szolgáltatók és rendszerüzemeltetők, valamint az állam - forgalmi adó formájában - nagyjából azonos pénzösszegtől estek el.

Politikai döntések

A villamos energia ára sosem csak a piaci mechanizmusok, hanem politikai döntések alapján alakult ki - mondta el Penger András.