Az USA is kéri, hogy küldjünk katonákat az Iszlám Állam ellen

Tarlós István főpolgármester (háttal, j) Kun Szabó István parancsnok társaságában megtekinti a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár bemutatóját a dandár budapesti laktanyájában
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is kéri Magyarországot az Egyesült Államok, hogy növelje az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépésben való részvételét, mondta Szijjártó Péter. Korábban Szíjjártó azt mondta, a parlament többsége nem támogatja, hogy katonákat küldjünk irakba.
Vágólapra másolva!

A miniszter a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, "az Iszlám Állam közvetlen fenyegetést jelent Európa biztonságára, durva támadást intézett az ellen az értékrendszer ellen, amelyet Magyarország tisztel. Az Iszlám Állam elleni harc ezért közös feladata az Egyesült Államok által vezetett nyugati összefogásnak."

Hiányzik a kétharmad

Orbán Viktor korábban Szíjjártó Pétert bízta meg azzal a feladattal, hogy koordinálja az Iszlám Állammal szembeni magyar szerepvállalással kapcsolatos lépéseket. Ennek nyomán a Magyar Honvédség tavaly fegyvereket és más hadianyagot szállított a terrorszervezet ellen harcoló iraki erőknek. Szíjjártó kitart amellett, hogy száz-százötven magyar katonát küldjünk Irakba, nem harci feladatra, kurdisztáni kiképzőtáborok őrzésére.

Kétharmados szavazás után mehetnek Irakba a magyar katonák Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ehhez az kell, hogy a döntést a parlament kétharmada megszavazza.A külügyminiszter a héten arról beszélt, az ellenzéki pártok képviselőitől olyan jelzéseket kapott, hogy nem támogatnák a katonai részvételt, ezért a kérdésről még nem írtak ki parlamenti szavazást.

Munkacsoport ül össze

Szíjjártó azt mondta, hétfőre munkacsoportot hív össze, amelyben a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Terrorelhárítási Hivatal és az Információs Hivatal képviselői vesznek részt. Kedden pedig összehívja az összes parlamenti pártot, hogy vitassák meg, az Egyesült Államok kérésének megfelelően tudják-e, akarják-e növelni az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióban való magyar katonai részvételt.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter kurd katonákkal: Németország már küldött kiképzőket Forrás: AFP/Safin Hamed

Katonai táborokat őriznének

"Magyarország a nyugati értékközösséghez tartozik, és ebből adódnak kötelezettségek" - fogalmazott. Irak északi részén, a Kurd Autonóm Régióban a közeljövőben több kiképzőbázis jönne létre, ahol nyugati vezetéssel képeznék ki a kurd hadsereg, a Pesmerga katonáit. Szíjjártó tervei szerint ezeket a táborokat őriznék magyar katonák, azért is, mert a Honvédség Afganisztánban sikerrel teljesített hasonló feladatokat.