Az MNB alelnöke újabb kamatcsökkentésekről beszélt

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
Az inflációs kilátások függvényében még több hasonló lépés követheti a múlt havi kamatcsökkentést, jelentette ki Balog Ádám az MNB alelnöke a Reutersnek adott interjúban.
Vágólapra másolva!

A jegybank több hónapos szünet után márciusi ülésén 15 bázisponttal 1,95 százalékra csökkentette irányadó kamatát, ami még így is felette van az 1,50 százalékos lengyel alapkamatnak. Balog Ádám az interjúban jelezte, hogy továbbra is lát némi dezinflációs veszélyt Magyarországon, bár a legutóbbi hónapok adataiból ez nem tűnik ki.

A dezinflációs kockázatok miatt és azért, mert pillanatnyilag nehéz megmondani, melyik forgatókönyv valósul meg, Balog Ádám inkább egy hosszabb, mint egy rövidebb kamatcsökkentési periódust tart szükségesnek. Magyarországnak nem kell félnie attól, hogy kamatait a lengyel irányadó kamatok alá vigye, mondta az alelnök, aki szerint az is elképzelhető az is, hogy „lejjebb megyünk (a kamatokkal), de az is, hogy nem”.

Nem gyengítik a forintot

A forint legutóbbi erősödése is inkább egy hosszabb, mint egy rövidebb kamatcsökkentési szakasz mellett szól, mondta, megerősítve egyúttal, hogy a jegybanknak nincsen árfolyamcélja és nem is áll szándékában gyengíteni a forintot. Ha viszont az árfolyam inflációra gyakorolt hatása lépéskényszert teremt, akkor folytatja a lazításokat, mondta Balog Ádám. Szerinte a monetáris politikának bőven van még mozgástere. A forint a jegybank múlt havi kamatvágása óta egy százalékkal erősödött az euróval szemben.

Újabb kamatvágások jöhetnek Fotó: Bielik István - Origo

A jegybank az olyan geopolitikai és a pénzügyi stabilitási kockázatok, mint az ukrajnai konfliktus vagy a görög adósságválság szem előtt tartásával óvatosan jár majd el a kamatok csökkentése során. „Nem szeretnénk azt a látszatot kelteni, hogy a kamatvágás mindig 15 bázispontos lesz. Éppen úgy lehet nagyobb is, mint kisebb” – mondta az MNB alelnöke.