A nő, aki átírja a játékot

Jennifer Lawrence, színésznő, millimos, a világ legjobban fizetett színésznője
Jennifer Lawrence, a világ legjobban fizetett színésznője
Vágólapra másolva!
A férfiak és a nők fizetései között tátongó mély szakadék visszatérő téma az Egyesült Államokban, amelyre most egy hollywoodi példa is rámutat. A Forbes legfrissebb listájáról kiderül, hogy a legjobban kereső színészeket és színésznőket súlyos dollármilliók választják el egymástól, de egy fiatal csillag képes lehet mindent megváltoztatni. 
Vágólapra másolva!

Van mit ünnepelnie Jennifer Lawrence-nek, aki nemrég töltötte be a 25. életévét. Hollywood fiatal üdvöskéje nemcsak szép és sikeres, de a tekintélyes Forbes magazin legfrissebb, csütörtökön megjelent listája szerint Jennifer Lawrence

a világ legjobban kereső színésznője, akinek adózás előtti jövedelme egy év alatt elérte az 52 millió dollárt,

ami 16,5 millióval több, mint a listán őt másodikként követő Scarlett Johanssoné, aki 35,5 milliót keresett.

Jennifer Lawrence Forrás: Patrick Demarchelier/Vanity Fair

Az első rangsor

Most először készült olyan lista, amely a világ legjobban fizetett színésznőit rangsorolja. A nemzetközi mezőny ellenére

a listára csak egyetlen nem amerikai hölgy tudott felkerülni, a kínai Bingbing Fan személyében

, aki 21 millió dolláros jövedelmével a negyedik helyig jutott. Fant, aki a Choparddal és a L’Oreallal is dolgozik, az X-Men: Az eljövendő múlt napjai című filmből ismerheti leginkább a közönség.

A lista harmadik helyét Melissa McCarthy foglalja el, miután összesen 23 millió dollárt keresett. Őt a Szívek szállodája duci szakácsnőjeként ismerhették meg a magyar nézők, de azért azóta már jó nagyot lépett előre hazájában, hiszen a nálunk idén júniusban megjelent A kém című filmje, valamint a tavaly megjelent Tammy című vígjátéka

világszerte összesen 335 millió dollárt sepert be.

McCarthy most éppen a divat felé veszi az irányt, természetesen saját márkát indít, amellyel állítása szerint az a célja, hogy lebontsa a méretek szabta korlátokat a ruházkodásban.

A tátongó szakadék

A Forbes listája szerint a világ tizennyolc legjobban fizetett színésznője együtt összesen 281 millió dollárt keresett adózás előtt, 660 millióval kevesebbet, mint a 34 legjobban fizetett férfi színész, akik összesen 941 millió dollárt könyveltek el. A lista egyébként jól mutatja a férfiak és a nők közötti fizetési különbségeket: mindössze négy színésznő keresett 20 millió dollárnál többet, miközben 21 férfi színész is 20 millió felett keresett.

A női listára már 6 millió dolláros keresettel is fel lehetett kerülni, míg a férfiaknál több mint a duplája, 13 millió dollár volt a belépő összeg.

A nő, aki átrajzolhatja a képet

Bár a hölgyeket sem kell megsajnálni, azért a lista jól rámutat a Hollywoodi fizetések között szakadékra. A fizetések közötti egyenlőtlenségek nem ismeretlenek Jennifer Lawrence számára sem, hiszen tavaly, a Sony email hackje után tele voltak a címlapok azzal, hogy Lawrence és női főszereplő partnere Amy Adams két százalékkal kevesebb pénzt kapott az Amerikai botrány című film végső profitjából, mint a férfi szereplők, Bradley Cooper, Christian Bale és Jeremy Renner.

Jennifer Lawrence a Joy című filmben Forrás: 20th Century Fox

Mindezek ellenére Jennifer Lawrence képes volt lekörözni férfi partnerét, 2014-ben ugyanis ő volt a filmjeinek legnagyobb bevételt, összesen 1,4 milliárd dollárt hozó színésze, megelőzve Chris Prattet és Mark Wahlberget is.

Lawrence jelenleg összesen hat projekten is dolgozik, köztük a jövő decemberben megjelenő Passangers című sci-fin, amelyen a Hollywood Reporter szerint 20 millió dollárt fog szakítani,

nyolc millióval többet, mint főszereplő partnere, Chris Pratt.

Ahogy az a fenti listából is látszik, hasonlóra elég ritkán van példa Hollywoodban.

Közben persze a színésznő gőzerővel reklámozza a két legfontosabb filmjét, az X-Ment és Az éhezők viadalát. A Box Office Mojo szerint az X-Men eddig világszinten 1,1 milliárd dollárt hozott, Az éhezők viadala pedig több mint 2,3 milliárd dollárt kaszált be.

Épülő birodalom

De Lawrence birodalma nemcsak a filmekből áll. A színésznőnek A hallgatás törvénye című 2010-es filmben nyújtott alakítása hozta meg az áttörést, utána őt is megtalálták a reklámfelkérések. Nemrég ő lett

a Dior új rúzsának arca, és a luxusmárkával kötött hároméves reklámszerződése mintegy 15 millió dollárt hoz a konyhájára.

Jennifer Lawrence, a világ legjobban fizetett színésznője Forrás: Vogue

Tavaly decemberben a Billboard 12. helyén debülált Az éhezők viadalának egyik dalával, Az akasztófával, amely idén januárig 1,1 millió digitális példányban kelt el.

Hollywood üdvöskéje természetesen jótékonykodik is, létrehozta saját alapítványát, a Lawrence Foundationt, amely több szervezetet, köztük a híres amerikai Boys & Girls Clubs of Americát, valamint a speciális olimpiai játékokat is támogatja.