Feloszlik a világ legvagyonosabb bűnbandája

jakuza, Japán, maffia, bűnszervezet, Kenicsi Shinoda
Kenichi Shinoda, aki Shinobu Tsukasaként vált ismerté. Ő volt a Yamaguchi-gumi klán vezetője. Shinoda egy rivális klántagot csontozott ki szamurájkarddal, amiért börtönbe zárták 13 évre. Ez a kép akkor készült, amikor elhagyta a börtönt, 2011-ben.
Vágólapra másolva!
Sorra hagyják el Japán legnagyobb maffiaszervezetét a tagok, és lépnek be egy másik bandába. Nagy kérdés, hogy mi lesz a csoport mintegy 80 milliárd dolláros vagyonával és hogyan érinti a változás a japán gazdaságot. 
Vágólapra másolva!

Belső feszültségekkel küzd Japán legnagyobb, és egyben a világ legvagyonosabb maffiacsoportja, a híres Jamagucsi-gumi. A jakuza csoport esetleges feloszlása jelentős hatással lehet a világ harmadik legnagyobb gazdaságára – írja a CNBC.

A japán médiában megjelent hírek szerint az elmúlt napokban csapatostul hagyják el a leghírhedtebb japán bűnszervezetet a tagok, és az új klikkbe, a Kobe Jamagucsi-gumiba tömörülnek. Az új banda a Japan Timeson keresztül hétfőn közölte megalakulását, az indoklás szerint

azért váltak ki a Jamagucsi-gumiból, mert a szervezet feje, Kenicsi Shinoda „túlságosan egosista”.

Az új szervezet irányítója Kunio Inoue kifejezetten rossz viszonyba keveredett Kenicsivel és kivált a szervezetből, ahogyan 13 másik vezető is.

Kenicsi Shinoda, a Jamagucsi-gumi maffiacsoport vezetője, amint elhagyja a börtönt 2011-ben. Forrás: AFP/Jiji Press

A belső elégedetlenség miatt a Japan Times szerint összesen háromezren hagyták el a Jamagucsi-gumit. A szakítás előtt az anyaszervezetnek több mint 23 ezer tagja volt.

Mi köze ennek a gazdasághoz?

Ahogyan szépen lassan oszlik el a köd az új szervezet felett, egyre inkább előtérbe kerülnek az anyagi kérdések, hiszen a belső feszültségek érinthetik a Jamagucsi-gumi bevételeit is, amit viszont jó néhány jelentős japán vállalat is megérezhet.

Egy ilyen nagy szervezet kétségtelenül kihat az egész japán gazdaságra

– mondta a CNBC-nek Eric Messersmith, a Floridai Nemzetközi Egyetem Ázsia tanszékének vezetője.

A nagy multinacionális cégeket nem érinti közvetlenül a banda tevékenysége, bár a nemzetközi kereskedelmi részlegekkel is rendelkező vállalatok kapcsolatba kerülhetnek jakuza cégekkel, akár tudnak róla, akár nem – magyarázta a szakértő.

A legnagyobb magánbefektetői csoport

Vitathatatlan ugyanis, hogy a Jamagucsi-gumi számos jól menő törvényes vállalkozással is rendelkezik szerte Japánban, a szórakoztatóipartól kezdve a pénzügyi szektoron át az információs technológiákig.

A Fortune magazin becslése szerint a szervezet nettó árbevétele tavaly elérte a 80 milliárd dollárt (22 ezer milliárd forint), ami messze a legmagasabb a világon,

jóval megelőzi a nápolyi Camorra és a mexikói Sinaloa kartell vagyonát.

A Jamagucsi-gumi tagjai csak csalásból becslések szerint összesen 10 milliárd jent (mintegy 23 milliárd forint) hoztak össze tavaly, de ez a szám még változhat. Nehéz megmondani, hogy a szervezet mekkora pénz fölött rendelkezik, elég nehéz ehhez megfelelő statisztikát találni – mondta a CNBC-nek Jake Adelstein, tokiói jakuza-szakértő.

Robert Alan Feldman, a Morgan Stanley vezető közgazdásza egyszer Japán legnagyobb magánbefektetői csoportjának nevezte a Jamagucsi-gumit, amelynek feloszlása civil áldozatokat is szedhet. A legutóbbi ilyen belső lázadás 1984-ben volt, az akkori szakításkor egy öt évig tartó bandaháború robbant ki, amelyben civilek is meghaltak.

A jakuza birodalom saját honlapot is működtet. Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Az öt legnagyobb japán napilap egyike, az Asahi Shimbun legutóbbi vezércikkében azt írta, hogy a szervezet feloszlása jó lehetőség a rendőrség számára, hogy gyengítse a bandát. „A rendőrségnek villámgyorsan össze kellene gyűjtenie az információkat, amelyek alapján letartóztatnák a vezetőket, és egyszer s mindenkorra kivonnák a csoportot a forgalomból” – írja a lap.

Az idén száz éves Jamagucsi-guminak, mint japán többi jakuza bandájának is,

saját logója, irodái és névjegykártyái vannak, amelyek jól jelzik, milyen hatása van a bandának a nemzetgazdaságra.

A banda az utóbbi években „arculatváltáson” esett át, ahogyan az a hivatalos honlapjukon is olvasható, 73 éves vezetőjük még magatartási kódexet is elfogadtatott, amely szerint a bandatagok nem használhatnak drogot és nem is kereskedhetnek vele.