Az IMF többet vár Magyarországtól

2015.10.06. 16:30

A Nemzetközi Valutaalap javította az idei és jövő évi magyar GDP-növekedési prognózisát őszi előrejelzésében.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) október 6-án, kedden nyilvánosságra hozott világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) jelentésében Magyarországon az idei növekedés mértékét 3 százalékra változtatta az áprilisban várt 2,7 százalékról, a jövő évi gazdaságnövekedési kilátást 2,3 százalékról 2,5 százalékra emelte. Tavaly 3,6 százalékkal nőtt a magyar GDP.

Nagyobb infláció

Az IMF mostani becslése szerint Magyarországon az idén 0,3 százalékos lesz az infláció, míg áprilisban még azzal számolt, hogy a fogyasztói árak nem változnak tavalyhoz képest. Jövőre 2,3 százalékos magyarországi inflációt vár az IMF mostani jelentésében, ugyanúgy, mint tavasszal. Tavaly 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

Nagyobb többlet

A magyar folyó fizetési mérleg idei GDP-arányos többletét az áprilisi 4,8 százalékról 5 százalékra, a jövő évit 4,1 százalékról 4,3 százalékra változtatta kedden ismertetett jelentésében a szervezet. A tavalyi többlet a GDP 4 százaléka volt.

Az IMF javított Magyarországra vonatkozó előrejelzésénForrás: AFP/Saul Loeb

Kisebb munkanélküliség

A valutaalap szerint az áprilisban vártnál jelentősebben mérséklődik a magyarországi munkanélküliség. A ráta a tavalyi 7,8 százalékról idén 7,3 százalékra, jövőre 7,0 százalékra csökken. Áprilisban az idei évre nagyobb, 7,6 százalékos, jövőre 7,4 százalékos munkanélküliséggel számolt az IMF.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK