Elindult az egymásra mutogatás a magáncsőd kudarca miatt

2015.10.23. 14:40

A Magyar Bankszövetség alelnöke a magáncsődhöz kapcsolódó adminisztrációról fogalmazott meg erős kritikát. A felelős miniszteri biztos szerint azonban a szakmai szervezet félretájékoztatja a közvéleményt a témában.

Drasztikusan csökkenteni kell a belépéssel járó adminisztrációt

A magáncsőd intézménye kedvező, a Magyar Bankszövetség támogatja annak megvalósítását, a kapcsolódó adminisztrációt azonban tizedére kellene csökkenteni. Erről Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke beszélt egy háttérbeszélgetésen tegnap.

A szakember pozitívan értékelte a tervet, hogy a bejelentkezés határidejét jövő év március végéig meghosszabbítanák, egyúttal jelezte, hogy a szövetség számításai szerint középtávon 25 ezer, hosszabb távon akár 40 ezer család fizetési, törlesztési gondjain tudna segíteni a magáncsőd lehetősége a szabályozás bizonyos átalakításával.

A szükséges változtatások között Becsei András a belépéssel járó adminisztráció drasztikus csökkentését emelte ki. A bankár elmondása szerint jelenleg 654 oldalnyi dokumentumot kell beadni az adósoknak a jelentkezéskor,  miközben a Nemzeti Eszközkezelőnél (NET) a jelentkezési dokumentum csupán pár oldal.

Eltérő ügyfélcsoportoknak szól
A Nemzeti Eszközkezelő és a magáncsőd intézménye különböző ügyfélcsoportot szolgál ki, míg a magáncsőd a vagyonnal és bevétellel bírókat segíti, addig az eszközkezelő a szociálisan rászoruló személyek, családok számára nyújt védelmet.

Félretájékoztat a Bankszövetség

Az eseményről szóló beszámolókra reagálva Szekér Judit miniszteri biztos úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Magyar Bankszövetség félretájékoztatja az ügyfeleket. A bankszövetség által említett oldalszám egészen egyszerűen egy irreális túlzás” a miniszteri biztos szerint. Egy átlagos családnak - amelyik átlagos vagyonnal és jövedelemmel és összesen három tartozással rendelkezik - a nyomtatványcsomagból összesen 67 oldalt szükséges elolvasnia és kitöltenie, ráadásul a legtöbb esetben a többoldalas nyomtatványból mindössze egy vagy két elemet kell kiválasztania, vagy a nyilatkozatot csupán elolvasnia és aláírnia szükséges - mondta.

Komoly áldozatokat kell hozniuk azoknak, akik csődvédelmet kérnek, de esélyt jelenthet a család anyagi helyzetének rendezéséreForrás: Science Photo Library/Steve Horrell

A nyomtatványcsomagot nem több példányban kell kitölteni, hanem aláírás előtt le kell fénymásolni, és három példányban kell a szükséges helyeken aláírni. A családi csődvédelmi szolgálat munkatársai ráadásul minden segítséget megadnak az ügyfeleknek ahhoz, hogy megfelelően töltsék ki a szükséges dokumentumokat - emelte ki a miniszteri biztos.

"Érthető, hogy a bankoknak nem tetszik ez az intézkedés, de az ügyfeleket nem etikus ekkora mértékű, tízszeres csúsztatással félretájékoztatni" - idézte a hírügynökség Szekér Juditot.

Kevés az érdeklődő

A családi csődvédelem rendszerének kidolgozására összesen 626 millió forintot bocsátott rendelkezésre a kabinet. Ebből az igazságügy-miniszter korábbi tájékoztatása szerint száz szakember képzése mellett az országos közhiteles adósságrendezési nyilvántartás felállítását, honlap és nyomtatványkitöltő program megalkotását is finanszírozták.

Arról, hogy mennyien kértek eddig csődvédelmet, egyelőre pontos kimutatás nincs. Október közepén Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy kevesebb mint 100 háztartás lépett be a szeptember 1-jei indulás óta a rendszerbe, az érdeklődők száma pedig 500 körüli. Jelezte ugyanakkor, hogy a várttól elmaradó érdeklődés ellenére arra számít, hogy a 2016. március 1-jéig kitolt új határidőig 20 ezer családon segít majd a lehetőség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK