Hétfőtől – a közép- és kelet-európai fizetőeszközök közül elsőként – a forint is tagja lett a pénzügyi tranzakciók kockázatait csökkentő CLS devizapiaci elszámolási rendszernek.

A forint a 18. deviza a Continuous Linked Settlement (CLS) platformján. Az izraeli sékel és a mexikói peso 2008-as felvétele óta a rendszer tagjainak köre most bővült először.

A három éve hivatalba lépett igazgató, David Puth a rendszerben forgalmazott devizák körének megduplázását tűzte ki célul 2022-ig.

A CLS beszámolója szerint a Magyar Nemzeti Bank a magyar piac pénzügyi stabilitásának erősítése érdekében kérte a forint jogosulttá tételét a részvételre a CLS elszámolási rendszerében.

A világ 25 legaktívabbja között a forintForrás: MTI/Illyés Tibor

Magyarország felismerte, hogy a CLS-partnerség csökkenti a forintpiacon kereskedő bankok elszámolási kockázatait,  és általánosságban is erősíti a magyar pénzügyi rendszer erősségét. 

A 25 legaktívabb deviza között a forint

Egy új fizetőeszköz bevezetése a platformra komoly vállalkozás, amelyet kiterjedt előkészület és tesztelés előz meg, a forint felvételi folyamatát azonban nem egészen két év alatt sikerült végigvinni.

A CLS vezérigazgatója azt mondta, a  forint a világ 25 legaktívabban forgalmazott devizájának csoportjában van,  de a CLS szerint még további jelentős növekedési potenciált hordoz. 

A CLS-hez való csatlakozás biztonságot ad

Matolcsy György MNB-elnök szerint a forintügyletek hozzávetőleg 90 százaléka a nemzetközi piacokon zajlik, és ezért fontos volt az MNB számára a forint jogosulttá tétele a részvételre a CLS elszámolási rendszerében.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Matolcsy György szerint a CLS kipróbált és megbízható modellt kínál a deviza-tranzakciók biztonságos és hatékony elszámolására. Hozzátette: az elszámolási kockázatok csökkentése erősíteni fogja a magyar piaci stabilitást, és általánosságban is jót tesz a magyar gazdaságnak. 

A kelet-európai térségből a korábbi tervek szerint eredetileg a rubel lett volna az első fizetőeszköz az amerikai pénzügyi szolgáltató társaság rendszerében, de ezt a tervet az Oroszország elleni amerikai és EU-szankciók miatt egyelőre jegelték.