Rogán: Visszaigényelheti az áfát, aki magának épít

Rogán Antal Budapest, 2014. november 4.
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a képviselőcsoport ülése után Budapesten, a Képviselői Irodaházban 2014. november 4-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2014. november 4. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a képviselőcsoport ülése után Budapesten, a Képviselői Irodaházban 2014. november 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az új lakások és házak áfája 27-ről 5 százalékra csökken a 150 négyzetméternél kisebb lakásoknál és a 300 négyzetméternél kisebb házaknál. Aki magának épít, az az építkezés során keletkező számlák után visszaigényelheti majd az áfát 5 millió forintig. A 300 négyzetméter alatti ingatlanoknál nem kell építési engedélyt kérni a jövőben, mindössze bejelentési kötelezettség lesz.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal december 15-én, kedden az országgyűlésben elmondta: ha valaki mások által épített ingatlant vásárol, akkor a végszámla áfatartalma az eddigi 27-ről 5 százalékra csökken jövőre. Ha valaki saját maga építkezik, akkor a kormány külön intézkedéssel biztosítja - az építkezés során keletkezett számlák esetében - az áfa visszaigényelhetőségét házanként maximum 5 millió forintig - tette hozzá.

A bankban kellene bemutatni a számlákat

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a technikáról még végleges döntés nem született. Varga Mihály

azt tartaná a legkényelmesebb megoldásnak, ha a számlákat a bankokban nyújthatnák be a kedvezményezettek,

és a kincstár a banknál vezetett számlára utalná a támogatást. "Az állam a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kapcsán több bankkal is kapcsolatban áll" - idézte fel. Megjegyezte, hogy számításba jöhet még az adóhivatal és a kincstár is, a kormány is arra törekszik, hogy a legegyszerűbb megoldást biztosítsa.

A számlák összegyűjtése egyértelműen fehéríti ezt az ágazatot, az 5 milliós határt pedig éppen a "számlagyárak beindulása" ellen határozzák meg.

A felújításokra is jöhet kedvezmény

A felújítások lehetséges áfakedvezményét firtató kérdésre a miniszter azt válaszolta, hogy vizsgálják ennek hosszú távú lehetőségét is, hiszen szükség van a felújításokra, korszerűsítésekre tekintettel a hazai lakásállomány nagyságára minőségére, de most "egyszerre csak egy lépést lehet megtenni".

A lengyel példát követi a kormány

Rogán Antal beszélt arról is, hogy az Európai Unióban nem elég a nemzeti kormány elhatározása, az intézkedés végrehajtásához szükség van Brüsszel jóváhagyására. Ezért, mielőtt a kormány benyújtotta a javaslatot, tanulmányozta az uniós példákat - tette hozzá.

Rogán Antal szerint "a leggálánsabb rendszer" Lengyelországban működik, a magyar kormány ahhoz igazította javaslatát. Hozzátette:

Lengyelországban 7 százalékos áfakulcs van a 150 négyzetméternél kisebb lakásokra és a 300 négyzetméternél kisebb házakra.

Közölte, ez hasonlóan lesz Magyarországon is: az 5 százalékos áfa 150 négyzetméternél kisebb lakásokra és 300 négyzetméternél kisebb házakra vonatkozik.

Megjegyezte, Lengyelországban 10 ezer lakosra közel 38 újlakás-építés jut, Magyarországon ez a szám 8,5.

Nem kell majd építési engedély

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter elmondta azt is, hogy nem elegendő a lakásépítés áfáját csökkenteni, az építési engedélyezés bürokráciájának lebontására is szükség van. Elmondta,

a 300 négyzetméter alatti ingatlanoknál nem kell építési engedélyt kérni a jövőben,

mindössze bejelentési kötelezettség lesz. Rogán Antal közlése szerint az építtetőnek, vagy az általa felkért szakembernek vállalnia kell azt, hogy az érvényes építési szabályzatokat betartják; a bejelentést követően 15 nappal megkezdődhet az építkezés.

Hozzátette: a kormányhivatalok feladata lesz ellenőrizni, hogy az építkezés valóban a szabályoknak megfelelően történt-e, de ez megegyezik a használatbavételi eljárással.

Magyarország a lengyel példát követi lakásáfaügyben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

4 évre vállalják

A javaslatban azt tudják vállalni, hogy a következő négy évben érvényesítik az alacsonyabb áfakulcsot, mert reálisan erre az időszakra lehet gazdaságilag tervezni.