Dobosokat is bevetnek az adóelkerülők ellen

Kerala state, India, Asia travel street entertainment buskers THREE QUARTER LENGTH ASIA India Kerala towns town urban location STREET SCENE street scenes drumming drummers DRUMS MUSIC musicians Indian culture Indian ethnicity groups men portraits people H
Kerala state, India, Asia
Vágólapra másolva!
Kidoboltatják az adótartozást felhalmozókat az indiai Mumbaiban, a hátralékot felhalmozók lakásához dobosokat küld a hatóság, hogy az egész szomszédság megtudja, mennyivel tartoznak. A megszégyenítés hatásos eszköznek bizonyult, az első bevetés óta 20 százalékkal emelkedtek az adóbevételek.
Vágólapra másolva!

Öt éven át nem fizetett adót az indiai ingatlanos, Prahul Sawant, hiába szólította fel többször is az adóhivatal. Ekkor jelentek meg a dobosok az ablaka alatt, hangosan követelve, hogy fizesse be a hátralékát, az összes szomszéd hallatára. Sawant órákon belül rendezte 945 dolláros tartozását.

Működik a megszégyenítés

A dobosok nem civil magánakció keretében jelentek meg, hanem a helyi önkormányzat rendelte meg őket. Indiában több város vezetői is a nyilvános megszégyenítés eszközével próbálnak fellépni az adóelkerülés ellen.

– mondta a Wall Street Journalnak Sanjeev Jaiswal, Thain, Mumbai egyik kerületének adóbiztosa. „Egy dobos csapat az ablakod alatt viszont mindent megváltoztat. Kevés dolog érdekli annyira az embereket, mint a hírnevük”.

Kerala state, India, Asia Forrás: robertharding/Robert Harding Productions/Robert Harding Productions

Jaiswal elmondása szerint Thainban különösen súlyos költségvetési problémákat okoztak az adóelmaradások, pedig a körzet India pénzügyi fővárosához tartozik. A dobosok bevetése óta azonban, mint mondta,

20 százalékkal emelkedtek az ingatlanadóból származó bevételek.

A megszégyenítés erejét mutatja, hogy sokan nem várták meg a dobosok megjelenését, hanem már az első felszólításra befizették a hátralékot. Így tett Sanjay Bohir, egy 50 éves munkás, aki 285 dollárnyi tartozást fizetett be, mondván, nem tudná elviselni, ha a becsületén ilyen csorba esne.

Szégyenlistát csak a NAV készíthet

Az adótartozók megszégyenítésére nemcsak Indiában találunk példákat, a világ más országaiban is előfordul, bár általában a kidoboltatásnál finomabb eszközökkel. A brit adóhatóság például közzéteszi a legnagyobb adótartozást felhalmozó cégek listáját, remélve, hogy a rossz sajtó elriaszthat egyes fogyasztókat, ezzel a cégek bevételeit is csökkentve.

Magyarországon a NAV minden évben közzéteszi a legnagyobb adótartozást felhalmozó cégek és magánszemélyek listáját. A 2000-es évek közepén, miután a társasházak jelentős adótartozást halmoztak fel, ezért 2006-ban

sok társasházban kifüggesztették a legnagyobb tartozók számát.

Az adatvédelmi biztos, Péterfalvi Attila azonban úgy ítélte, aggályos, a magánélethez való jogot sért, ha mindenki számára nyilvánosságra hozzák, ki mennyivel tartozik, ezért a közös képviselőket a gyakorlat megszüntetésére kötelezték. A közgyűlés tagjainak, vagyis a tulajdonostársaknak egyébéként is megtudhatják a beszámolókból, kinek milyen hátraléka van, azonban a tulajdonostársak kötelesek az adósok személyiségi jogait tiszteletben tartani – indokolta Péterfalvi Attila a döntését.