Példátlan buborék fenyegeti a befektetőket

dollár USD csapda veszély kockázat risk
Vágólapra másolva!
Már tavaly is látszódtak jelei, hogy a bóvlikötvények, vagyis az alacsony minősítésű papírok piaca mintegy ezermilliárd dolláros buborékot fújhat. Mára azonban eddig példátlan szinteket ütöttek meg a kibocsátások.
Vágólapra másolva!

Napjainkban a bóvlikötvények, vagyis a CCC vagy annál alacsonyabb minősítésű papírok kibocsátási szintje soha nem látott szintet ütött – idézi a Business Insider Kathy Jonest, a Charles Schwab stratégáját.

Az egész történet érdekessége, hogy nem is olyan sokkal ezelőtt, még alig beszéltek a bóvlikötvényekről, mert lényegében nem is bocsátottak ki ilyen alacsony minősítésű papírokat. A változás a válság után állt be, amikor sokan ezekben látták a magasabb hozamok lehetőségét, és így megnyílt az út ezen termékcsoport előtt, mégpedig egy hatalmas piacon.

Beárazott kockázat

Jones azonban amellett, hogy nem zárta ki egy buborék lehetőségét, kétli, hogy a problémák komolyan továbbterjedhetnének. A piac ugyanis, meglátása szerint, elég jól árazza be ezt a kockázatot. Talán volt idő, amikor ez valóban problémát jelenthetett volna, de mára úgy látszik,

a piac megfelelően felismerte a kockázati tényezőket.

Az amerikai magas hozamú CCC vállalati kötvények hozamfelárai az állampapír-piaci görbéhez viszonyítva Forrás: BofA Merrill Lynch, research.stlouisfed.org

Ez a piaci elővigyázatosság leginkább a kockázati felárakban érhető tetten. Miután ugyanis 2016 elején minden kötvénykockázati felárban éles emelkedés volt tapasztalható, a magasabb, például BB minősítésű papírok felárai normalizálódni kezdtek. Ezzel szemben a CCC vagy alacsonyabb minősítésű kötvények felárai még mindig magasabbak, mint a recesszió bármely pontján voltak. Ez pedig azt jelenti, hogy noha a felárak stabilizálódtak, a piac továbbra is óvatosan figyeli a kötvénypiac mélyét.

Kerülni vagy belevágni?

Ezzel együtt a bóvlikötvények gyengesége egyrészt jelenthet negatív előjelet az egész hitelpiacra nézve, másrészt viszont egyszerűen arra is utalhat, hogy a piac csupán védi önmagát a felmerülő kockázatoktól.

Mindazonáltal Jones szerint a legnagyobb probléma, hogy ezen papíroknál a csőd lehetősége a legtöbb befektetőnek nem éri meg a magasabb hozamot. Vagyis a stratéga egyszerűen azt tanácsolja az átlagos befektetőknek, hogy szimplán

kerüljék el a bóvlikötvényeket.

Egyes nagy alternatív befektetési társaságoknak azonban ez a terület igencsak izgalmas lehet. Nem véletlenül közölték olyan vállalatok, mint a Blackstone vagy a Lazard, hogy a csőd közelében álló cégek kötvényei nagyon aktívak lehetnek a közeljövőben.