Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csapdába eshet az Apple

Apple iPhone várakozás sorban állás
Vágólapra másolva!
Az Apple részvénye szerdán 100 dollár alá is benézett, amire 2014 októbere óta nem volt példa. Ezzel felfűtötte a Wall Streeten az azzal kapcsolatos vitát, hogy a papír értékeltsége vajon mennyiben tükrözi a vállalat teljesítményét, miközben egyesek gyenge növekedést várnak a vállalattól a 2016-os pénzügyi évben.
Vágólapra másolva!

A héten azért újultak ki az Apple-lel kapcsolatos aggodalmak, mert a The Wall Street Journal beszámolója szerint a vállalat csökkentette az iPhone-okhoz érkező beszerzéseket a kínai beszállítóktól. Ez pedig az egész beszállítói láncra hatással volt – hangsúlyozza a MarketWatch elemzése.

A hír szerdán megrázta a befektetőket, aminek következtében a napon belüli árfolyam a 99,87 dollárt is elérte, majd 100,70 dolláron zárt a papír. (A csütörtöki nap indítása sem sikerült túl jól a 98,68-as nyitást követően 97,76 dollárig süllyedt a részvény. Innen azonban viszonylag lendületes emelkedés kezdődött, a kereskedés első fél órájának a végig 99 dollárig kúszott az árfolyam.)

Ennek következtében komoly vita alakult ki a CNBC-n arról, hogy vajon

az Apple valódi értéket képviselő részvény vagy egy hatalmas csapda.

A kérdés tehát az, hogy a vállalat papírjának árfolyama vajon eléri-e azt az értéket, melyet a fundamentumok – például a jelentős készpénzállomány – indokolna.

Szép múlt, borús jövő?

Az egyik leginkább pesszimista befektető, Ian Winer a Wedbush Securities-től, azt állította, hogy

az Apple legjobb napjai már a mögöttünk vannak.

Winer véleményét erősíti meg, hogy sokan arra számítanak, hogy a 2016-os pénzügyi gyengülő növekedést hoz majd a vállalatnak. A nagy kérdés az lesz, hogy amennyiben és amikor az új iPhone 7-et bemutatják, a készülék képes lesz-e erőteljes negyedévekkel segíteni a céget. Az Apple Watch szintén hozhat felfutást, de az okosórák eddigi értékesítése nem olyan lendületes, mint ahogy a befektetők várták.

Forrás: 123rf.com

A szeptemberben véget érő 2016-os pénzügyi évre összesen 241,9 milliárd dolláros bevétel a FactSet elemzői konszenzusa. Ez

3,5 százalékos emelkedést jelentene a 2015-ös 182,8 milliárd után.

Az egyszámjegyű bővülés azonban komoly mélyrepülés lenne, tekintve, hogy 2015-ben 27,8 százalékkal emelkedett a bevétel.

Szerelmek és értékek

Mások ezzel szemben úgy érvelnek, hogy a legnagyobb készpénzállománnyal rendelkező cégnek minősülő Apple részvénye

kifejezetten olcsó.

A The Wall Street Journal elemzői szerint a jelenlegi piaci árba már beépültek az iPhone eladásokkal kapcsolatos gyenge várakozások, és miközben a befektetők rajonganak az olyan társaságokért, mint az Amazon vagy a Netflix, nem szabad leértékelni az Apple profittermelő képességét. „Az Apple az elmúlt negyedévben annyit keresett, mint az említett két vállalat együtt az egész története során”, írják a lapnál. Az Amazon papírja 632,65, míg a Netflixé 117,68 dolláron zárt szerdán.

Mindazonáltal a befektetők növekedést várnak el, különösen a technológiai szektorban. Mindaddig pedig amíg az Apple nem tud újra jelentős bővülést produkálni, lesznek olyan befektetők, akik úgy vélik majd, hogy a vállalat papírja csapdát jelent.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről