Uniós segítségre szorul a tej- és sertéságazat

a tej útja tejüzem MiZo tejgyár palackozás palackozóüzem csomagolás pet-palack
Vágólapra másolva!
Magyarország uniós szintű agrárpiaci válságkezelést szorgalmazott hétfőn Brüsszelben a holland EU-elnökségi félév első agrárminiszteri találkozóján. Feldman Zsolt helyettes államtitkár elsősorban a tej- és sertéságazat nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet - tájékoztatott a szaktárca.
Vágólapra másolva!

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) közlése szerint az agrárminiszteri találkozón a megbeszélésen jelenlévő delegációk megvitatták a mezőgazdasági piacok kritikus helyzetét. A tagállamok jelezték: az elmúlt hónapokban kritikus helyzet alakult ki a tej- és sertéságazatokban. A tagállamok többségében

az alacsony árak nem fedezik a termelési költségeket, ezért több ezer üzem került csődközeli helyzetbe az EU-ban.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy az eddigi válságkezelési intézkedések nem hozták meg a kívánt eredményt.

Erősítsék az exportot

A tagállamok szorgalmazták, hogy a bizottság tegyen erőfeszítéseket további exportlehetőségek felkutatása, az orosz piac újranyitása és a meglévő piaci intézkedések aktívabb használata érdekében.

A magyar küldöttségvezető felhívta a figyelmet:

a nyerstej ára uniós összehasonlításban Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben,

a tavalyi év hasonló időszakához képest mintegy 20 százalékkal. Magyarország több tagállammal egyetértésben szorgalmazta a sertés magántárolási támogatás újranyitását, valamint a tejágazat intervenciós árainak megemelését.

Márciusban újra napirenden

Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos elmondta: az esetleges intézkedések meghozatalakor az Európai Bizottság nem térhet el a 2013-ban elfogadott közös agrárpolitika (KAP) reformjától, valamint a 2014-2020 közötti többéves pénzügyi keretben foglaltaktól. Jelezte azt is: a március 14-ei tanácsülésen újra napirendre tűzi a kérdést.

Áprilisra végleges stratégia

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén a miniszterek eszmecserét folytattak a hosszútávú agrárkutatási és innovációs stratégiáról is. Phil Hogan elmondta: a stratégiát várhatóan áprilisban véglegesítik. A cél egy olyan agrárkutatási stratégia kialakítása, amely

innovatívabb termelést jelent és egységesen kezeli a fenntartható mezőgazdaságot és halászatot.

Feldman Zsolt arról beszélt, hogy a kelet-közép-európai régiónak és ezen belül Magyarországnak vannak olyan speciális agrár-kutatásfejlesztési szükségletei, amelyek a múltban nem kaptak kellő hangsúlyt az unió kutatási és fejlesztési forrásainak elosztásakor. Kiemelte:

a régió országainak együttműködésben kell meghatározniuk a speciális kihívásokat,

amelyeknek meg kell jelenniük a stratégiában. Ennek elérésére Magyarország a közeljövőben kísérletet tesz egy, a régió országai között kialakítandó szakmai és politikai együttműködésre, amelyhez kérte a bizottság támogatását - olvasható az FM közelményében.