Eldőlhet az 500 eurós bankjegy sorsa. Az Európai Központi Bank igazgatótanácsa május 4-én csaknem biztosan úgy dönt, hogy a pénzmosás megnehezítése céljából kivonja a forgalomból a legnagyobb címletű euróbankjegyet.

Mario Draghi, az EKB elnöke többször kijelentette, hogy az 500 euróst bűnös célokra használják, és a bankjegy illegális tevékenység eszköze. Az euróövezeti pénzügyminiszterek februárban világossá tették, hogy megfelelő intézkedéseket várnak a bankjegy ügyében.

Nem az a kérdés, hogy hogyan

Abban a hírek szerint egyetértés van, hogy az 500 euróst az EKB időkorlát nélkül beváltja. Döntésre vár, hogy meddig bocsássák még ki ezt a címletet, és meddig legyen törvényes fizetőeszköz, amelyet mindenütt kötelesek elfogadni. 

Jelenleg 600 millió darab 500 eurós bankjegy van forgalomban, amelyeket kivonásuk esetén fokozatosan kisebb címletekkel kell pótolni. Egy bankjegy előállítása 8-9 centbe kerül, így az 500 eurós pótlása legjobb esetben is összesen 500 millió eurójába kerülne az euróövezet központi bankjainak. 

 

Az alvilág kedvence az 500 eurósForrás: Dreamtime

Sokan kételkednek abban, hogy az 500 eurós eltűnése számottevően megnehezítené a bűnözők tevékenységét. A Linzi Egyetem árnyékgazdaság-szakértője szerint a pénzmosás többnyire fantomcégeken keresztül folyik. 

A bűnözőknek fontos a készpénz 

Egész más véleményen van az Europol, az EU bűnüldöző hatósága. Néhány hónapja kiadott elemzésében hangsúlyozta, hogy a pénzmosás egyik leggyakoribb eszköze a szervezett bűnözés csaknem minden területén továbbra is a készpénz. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az 500 eurósok száma aránytalanul nagy, a forgalomban lévő készpénzállomány egyharmada, 300 milliárd euró jut erre a címletre. Ugyanakkor az 500 eurós bankjegy nem szokványos fizetőeszköz, a legtöbb polgár még nem is találkozott vele.