Rontott gazdasági előrejelzésén a Kopint-Tárki

2016.07.12. 12:34

Kopint-Tárki a magyar gazdaság idei növekedési előrejelzését az áprilisban prognosztizált 2,4 százalékról 2,2 százalékra, a jövő évit pedig 2,9-ről 2,7 százalékra csökkentette - ismertette a kutatóintézet az adatokat.

A kutatóintézet a világgazdaságban is a korábban vártnál mérsékeltebb élénkülésre és a lefelé mutató kockázatok erősödésére számít a brit népszavazás Brexitet támogató eredménye miatt.

A kutatóintézet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával készült friss konjunktúrajelentését bemutató eseményen Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a GDP első negyedévi 0,9 százalékos bővülésével Magyarország sereghajtóvá vált a kelet-európai új tagállamok között, és e növekedési ütem az EU-n belül is a leggyengébbek közé tartozik.

Mivel azonban a fogyasztás erős marad, miközben a nettó export jelentősen javul, a beruházások pedig az év vége felé kisebb-nagyobb mértékben nőni fognak, az éves növekedés a rossz évkezdet ellenére várhatóan meghaladja majd a 2 százalékot - mondta.