Tovább erősödött a magyar bankrendszer

bankfiók bejárat embléma ÉPÜLET felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS SZIMBÓLUM Budapest, 2015. február 9.
Az Erste Bank Kossuth Lajos téri fiókjának emblémája Budapesten, 2015. február 9-én. Tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.
Budapest, 2015. február 9. Az Erste Bank Kossuth Lajos téri fiókjának emblémája Budapesten, 2015. február 9-én. Tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Augusztus 11-én lezárult az Erste Bank Hungary Zrt.-t érintő részesedésvásárlási tranzakció, a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank megszerezte a 15-15 százalékos tulajdonrészét a pénzintézetben, valamint átutalta a vételárat. A magyar kormány célja továbbra is az, hogy a növekedés elősegítése érdekében a bankok hitelezési aktivitása erősödjön.
Vágólapra másolva!

A tranzakció része az EBRD-vel és a magyar állammal tavaly február 9-én kötött egyetértési megállapodásnak. A dokumentumban a magyar kormány – többek között – vállalta, hogy jelentősen csökkenti a bankadót és a pénzintézeteket érintő szabályozási kérdésekben szorosabban egyeztet a bankszektorral. A kormány ígéretéhez híven 2016-ban és 2017-ben összesen mintegy 80 milliárd forinttal csökkentette a pénzügyi szervezetek különadóját és eleget tett a megállapodásban foglalt egyéb elvárásoknak.

Piaci árat fizettek

Az érintett felek 2016. június 20-án írták alá a részesedések adásvételéről szóló szerződéseket, ez alapján a magyar állam és az EBRD külön-külön 38,9 milliárd forintot fizetett a 15-15 százalékos részvénycsomagért. Az árat külső szakértők közreműködésével, piaci értékelés alapján alakították ki.

Az Erste Bank Kossuth Lajos téri fiókjának emblémája Budapesten Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az Erste elkötelezett

Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár azt mondta: a gazdasági növekedés szempontjából kiemelten fontos, hogy az Erste Bank hosszú távon is elkötelezett Magyarország iránt. A bank gyorsan bővülő hitelezése segíti a magyar vállalkozásokat, hogy könnyebben jussanak a működésükhöz és beruházásaikhoz elengedhetetlen forrásokhoz, ezzel is segítve a magyar gazdaság további növekedését. Az Erste Bank erősödő üzleti aktivitása egyben pénzügyi szempontból is kedvező befektetéssé teszi az állami részedés-vásárlást, ezt támasztja alá a pénzintézet első félévi pozitív eredménye is.

Az Erste Csoport irányít

A megállapodás alapján a bankot továbbra is az Erste Csoport irányítja majd, de a magyar állam egy külső tagot delegál a bank igazgatóságába és egy tagot a felügyelőbizottságba. Az igazgatóságban Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára képviseli a kormány érdekeit. A közgazdász végzettségű szakpolitikus 23 éves pénzügyi tapasztalattal bír, állami vezetői kinevezése előtt különböző kereskedelmi bankoknál dolgozott. A felügyelőbizottság kormány által delegált tagja Zsolnai Alíz, az NGM főosztályvezetője. A közgazdasági PhD fokozattal rendelkező szakember 2001 óta foglalkozik bankszabályozási kérdésekkel kormánytisztviselőként, 2014-től főosztályvezető-helyettes, majd főosztályvezető.