Ürülék is volt a paleotészta-gyárban

2016.10.14. 10:40

Lejárt alapanyagokkal is dolgozott az a reformtermékeket előállító szentendrei tésztaüzem, amit szeptember végén zárt be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését, és több mint 1500 kg alapanyagot és kész gluténmentes száraztésztát vont ki a forgalomból.

A szentendrei üzemben zsúfoltság és rendetlenség volt, a raktárban rágcsálóürüléket is találtak az ellenőrök. Az előállító helyiségben iratokat, irodai eszközöket, míg a bontott alapanyagok mellett festékeket, oldószereket és szerszámokat tároltak.

Lejárt alapanyagokkal is dolgozott a reformtermékeket előállító tésztaüzemForrás: NÉBIH

A dolgozók elmondása szerint a nagyobb méretű eszközöket és a tésztakészítéshez használt úgynevezett matricákat az udvaron mosták, egy kerti csapra csatlakoztatott nagy nyomású tisztítógéppel.

A tésztagyárat bezártákForrás: NÉBIH

A raktárban nagy mennyiségű jelöletlen, lejárt szavatosságú terméket találtak az ellenőrök. A tápiókakeményítő csomagolásán például még a termék pontos neve sem szerepelt.

Az üzemben gluténmentes tésztákat, például lenmagos-, gesztenyelisztes makarónit, szezámlisztes spagettit és tarhonyát készítettek. A dolgozók több terméknél sem tudták bemutatni a gyártási naplót, míg más esetekben nem tüntettek fel minden, az alapanyag nyomon követéséhez, beazonosításához szükséges adatot a dokumentumban.

Rágcsálók is jártak a tésztaüzembenForrás: NÉBIH

A szentendrei vállalkozás három cégnek végzett bérgyártást.A súlyos higiéniai problémák miatt a Nébih azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését. A tevékenység folytatásának feltétele, hogy elvégezzék a takarítást, fertőtlenítést, tisztasági festést és rágcsálómentesítést, amit a hatóság ellenőrizni fog. Az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható – közölte a Nébih.