Ürülék is volt a paleotészta-gyárban

NÉBIH
Lejárt alapanyagokkal is dolgozott az a reform termékeket előállító tésztaüzem, ahol szeptember végén tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. A feltárt hibák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését és több mint 1500 kg alapanyag, illetve gluténmentes száraztészta forgalomból történő kivonását rendelte el.
Vágólapra másolva!
Lejárt alapanyagokkal is dolgozott az a reformtermékeket előállító szentendrei tésztaüzem, amit szeptember végén zárt be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését, és több mint 1500 kg alapanyagot és kész gluténmentes száraztésztát vont ki a forgalomból.
Vágólapra másolva!

A szentendrei üzemben zsúfoltság és rendetlenség volt, a raktárban rágcsálóürüléket is találtak az ellenőrök. Az előállító helyiségben iratokat, irodai eszközöket, míg a bontott alapanyagok mellett festékeket, oldószereket és szerszámokat tároltak.

Lejárt alapanyagokkal is dolgozott a reformtermékeket előállító tésztaüzem Forrás: NÉBIH

A dolgozók elmondása szerint a nagyobb méretű eszközöket és a tésztakészítéshez használt úgynevezett matricákat az udvaron mosták, egy kerti csapra csatlakoztatott nagy nyomású tisztítógéppel.

A tésztagyárat bezárták Forrás: NÉBIH

A raktárban nagy mennyiségű jelöletlen, lejárt szavatosságú terméket találtak az ellenőrök. A tápiókakeményítő csomagolásán például még a termék pontos neve sem szerepelt.

Az üzemben gluténmentes tésztákat, például lenmagos-, gesztenyelisztes makarónit, szezámlisztes spagettit és tarhonyát készítettek. A dolgozók több terméknél sem tudták bemutatni a gyártási naplót, míg más esetekben nem tüntettek fel minden, az alapanyag nyomon követéséhez, beazonosításához szükséges adatot a dokumentumban.

Rágcsálók is jártak a tésztaüzemben Forrás: NÉBIH

A szentendrei vállalkozás

három cégnek végzett bérgyártást.

A súlyos higiéniai problémák miatt a Nébih azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését. A tevékenység folytatásának feltétele, hogy elvégezzék a takarítást, fertőtlenítést, tisztasági festést és rágcsálómentesítést, amit a hatóság ellenőrizni fog. Az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható – közölte a Nébih.