Londonban nem aggódnak a gyenge font miatt

2017.01.10. 16:26

Londoni pénzügyi elemzők szerint a font újbóli gyengülése ellenére sem tapasztalható válsággal fenyegető eladási pánik a piacon.

A font kedden 1,21 dollár, illetve 1,15 euró környékén mozgott a londoni piacon. Ez tízhetes, illetve kéthavi árfolyammélypontokat jelent. A font csaknem ötödével gyengült a dollárhoz képest azóta, hogy a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt, és a héten újabb gyengülés kezdődött, miután Theresa May brit miniszterelnök hétvégi nyilatkozataiból a piaci szereplők arra a következtetésre jutottak, hogy London ki akar vonulni az EU egységes belső piacáról is.

Nincs pánik a gyengülő angol font miattForrás: AFP/Money Sharma

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakértőinek keddi helyzetértékelése szerint azonban egyelőre nem sok jele van annak, hogy a befektetők olyan pánikszerű fonteladásba kezdtek volna, amely teljes körű fontválsággá eszkalálódhatna. A ház szerint a font gyengeségének egyelőre a kedvező tőzsdei és versenyképességi hatásai érvényesülnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK