Londonban nem aggódnak a gyenge font miatt

új angol font
An Indian currency exchange worker counts out British pound sterling notes in New Delhi on June 27, 2016. The pound sank on June 27 to 30-year lows while most stock markets tumbled following Britain's decision to leave the European Union, with traders fearing it will lead to months of uncertainty. / AFP PHOTO / MONEY SHARMA
Vágólapra másolva!
Londoni pénzügyi elemzők szerint a font újbóli gyengülése ellenére sem tapasztalható válsággal fenyegető eladási pánik a piacon.
Vágólapra másolva!

A font kedden 1,21 dollár, illetve 1,15 euró környékén mozgott a londoni piacon. Ez tízhetes, illetve kéthavi árfolyammélypontokat jelent.

A font csaknem ötödével gyengült a dollárhoz képest

azóta, hogy a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt, és a héten újabb gyengülés kezdődött, miután Theresa May brit miniszterelnök hétvégi nyilatkozataiból a piaci szereplők arra a következtetésre jutottak, hogy London ki akar vonulni az EU egységes belső piacáról is.

Nincs pánik a gyengülő angol font miatt Forrás: AFP/Money Sharma

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakértőinek keddi helyzetértékelése szerint azonban egyelőre nem sok jele van annak, hogy a befektetők olyan pánikszerű fonteladásba kezdtek volna, amely teljes körű fontválsággá eszkalálódhatna. A ház szerint a font gyengeségének egyelőre a kedvező tőzsdei és versenyképességi hatásai érvényesülnek.