Beválthatatlan a nagy amerikai ígéret

Horizontal
US President-elect Donald Trump answers questions from the media after a day of meetings on December 28, 2016 at Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida. / AFP PHOTO / DON EMMERT
Vágólapra másolva!
Már a Fehér Ház weboldalán is elérhetők Donald Trump amerikai elnök tervei az Egyesült Államok gazdasági növekedésével kapcsolatban. A jelenlegi tendenciák alapján azonban ezek megvalósíthatatlannak tűnnek.
Vágólapra másolva!

Hogy az amerikai gazdaság újra pályára álljon, Donald Trump bátor tervekkel állt elő – olvasható a Fehér Ház weboldalán. Ezek értelmében a cél 25 millió új munkahely az Egyesült Államokban a következő évtizedben, illetve 4 százalékos éves növekedési ütem.

A 4 százalékos GDP-növekedés egyébként már korábban is szerepelt Trump elképzelései között, most azonban már hivatalos tervként áll a nyilvánosság előtt – írja a Business Insider. Az egyetlen probléma ezzel az, hogy a jelenlegi állás szerint a megvalósítás rendkívül nehéz lesz.

Hazai és globális csapdák

Az Egyesült Államok gazdasága ugyanis

továbbra sem tud kitörni a válság utáni alacsony növekedési tartományból,

amit bizonyít, hogy az elmúlt hét évben 1,5 és 2,5 százalékos éves növekedési szakaszban mozgott. Ez pedig igencsak alacsonyabb, mint az 1950 óta tapasztalt átlagos 3,1 százalékos bővülési ütem.

A globális környezet is nehezítheti az új elnök terveit Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Miközben a gyenge növekedés olyan tényezőkből áll össze többek között, mint a vállalatok alacsony beruházási aktivitása, az amerikaiak megtakarítási hajlandóságának bővülése, valamint a vérszegény bérnövekedés, hatalmas feladat lenne az USA GDP-erősödését a jelenleginél nagyjából kétszer nagyobbra fokozni. Külön nehezíti a helyzetet, ha mindezt Trump négy év alatt akarná összehozni, tekintettel arra, hogy az olyan strukturális problémák, mint az alacsony termelékenység, többet igényelnének gyors politikai intézkedéseknél.

A másik nagy nehézséget az jelenti, hogy

az USA gazdasága szorosan kötődik a világgazdasághoz.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig ma úgy számol, hogy a globális GDP-növekedés ebben az évben 3,4 százalékos lehet a tavalyi 3,1 százalék után. Kicsi tehát a valószínűsége annak, hogy az Egyesült Államok jelentősen felül tudná teljesíteni ezt az értéket.

Tervek és hatások

Jóllehet az új amerikai elnökség azzal számol, hogy a társasági adó csökkentése, illetve a dereguláció erősen hozzájárul majd a 4 százalékos bővülés eléréséhez, a Világbank szerint ezeknek nem lesz olyan jelentős hatásuk. A szervezet kalkulációja alapján

a tervezet társasági adócsökkentések idén mindössze 0,3, jövőre pedig 0,8 százalékkal járulhatnak hozzá a GDP-növekedéshez.

Ezzel párhuzamosan a legtöbb közgazdász szerint Trump szigorú kereskedelmi politikája, illetve azon vágya, hogy az amerikai cégek az USA-ban termeljenek, negatív hatást gyakorolna a növekedésre. A Citi vezető közgazdásza, Willem Buiter közölte, ezek a politikai lépések az előrejelzésük szerint 1 százalékos csökkenést idéznének elő a világ legnagyobb gazdaságának GDP-növekedésében.

Nem lesz engedékeny az amerikai jegybank Forrás: AFP/Chip Somodevilla

További, nem elhanyagolható tényezőt jelent az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris politikája. Trump megválasztása óta ugyanis Janet Yellen, a Fed elnöke változtatott a retorikáján, további kamatemeléseket vetítve előre. Hangsúlyozta,

a Fed nem fogja engedni az amerikai gazdaság túlhevülését,

szemben azzal, ahogy egyesek korábban vélték.

Kamatemeléseivel a Fed nem csupán a Trump politikájától várt inflációemelkedést korlátozná, de egy ideig a növekedést is visszafogná. Ráadásul a jegybank saját GDP-növekedési prognózisa is lényegesen alatta van a 4 százaléknak. Mindent összevetve tehát jelenleg úgy tűnik, Trump ambiciózus terveit a globális gazdaság és az amerikai jegybank sem támogatja majd a közeljövőben.