Jelentett a Masterplast és megőrizte stabilitását

Masterplast
Vágólapra másolva!
A Masterplast Nyrt. 80,16 millió eurós bevétellel és 2,39 millió eurós adózott eredménnyel zárta 2016-ot. Folyamatosan bővül a 8,4 millió eurós beruházással megvalósuló szabadkai gyár termelése, az üzem várhatóan jövőre éri el teljes kapacitását. A múlt évben majdnem 150 fővel bővült a vállalatnál dolgozók létszáma.
Vágólapra másolva!

A Masterplast Nyrt. 80,16 millió eurós bevétellel zárta a 2016-os évet, ez 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A visszaesés döntő részét a forgalom legnagyobb részét adó homlokzati hőszigetelő rendszerek és elemei árbevétel csökkenése (-9%) okozta. Ebben a termékkörben a kiélezett konkurencia harcon túl az is befolyásolta az üzletmenetet, hogy a múlt év közepén hozott stratégiai döntésnek megfelelően

az európai uniós piacokon a társaság teljes mértékben átállt a kereskedelmiről a saját gyártású üvegszövet-háló értékesítésére.

Ezt a Szabadkán, 8,4 millió eurós beruházással megvalósuló új üzem tette lehetővé, amely azonban még nem érte el maximális termelési kapacitását. Ez várhatóan a III. fázis jövő évi lezárásával történik meg, így a kapacitáshiány még a következő időszakban is éreztetheti hatását.

Masterplast Forrás: Google Earth

A Masterplast Csoport EBITDA eredménye a csökkenő bevétel hatására 4,51 millió euróra esett vissza, ez 12 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az adózott eredmény 2,39 millió euró lett, ami 7 százalékkal kevesebb, mint 2015-ben.

A múlt év negyedik negyedévében kissé javuló piaci környezetben, de tovább éleződő versenyben 18,04 millió eurós bevételt ért el a vállalat, ez 6 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbival összevetve. Ugyanakkor míg 2015-ben az év utolsó három hónapjában 721 ezer eurós veszteségről számolt be a társaság, addig

tavaly az október-decemberi időszakban jóval kisebb, 61 ezer eurós volt a veszteség.

Tavaly az utolsó negyedévben különböző tendenciák voltak érzékelhetőek a Masterplast piacain. A legnagyobb súlyú magyar piacon élénkülést mutattak a statisztikák, a kormány lakáspiaci ösztönző intézkedései már éreztették hatásukat az új lakásépítések számának növekedésével. Ugyanakkor mivel a szigetelő anyagokat az építkezés későbbi fázisaiban építik be, egyelőre kevésbé mutattak növekedést a lakossági vásárlások, melyek hosszútávon jelentősen javítják a magyar piac és a Masterplast kilátásait.

A magyar piacon az utolsó negyedév éves összevetésben 8 százalékos növekedést hozott.

Kedvező tendencia volt érzékelhető az export piacokon is, ahol 4 százalékos forgalombővülést ért el a társaság.