Roham a pályázatokért és az iskolaszerekért

iskola, tanévkezdés, 2017
Az iskolatáska a felszerelés a legjelentősebb tétel a tanévkezdéskor
Vágólapra másolva!
A fesztiválszezon közepén a pénzügyi világ is lelassul, de ezek ellenére is történtek érdekes dolgok a szektorban. A magyar gazdaságról több biztató adat is kijött, és elindul egy új pályázat a családok számára. A világpiacon sokféle dolog borzolta a kedélyeket: Szaúd-Arábia egyre kevésbé bízik a kőolajban, míg Kína akár a következő világválságot is kirobbanthatja. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Remek adatok a magyar gazdaságról

A héten több gazdasági adat is napvilágot látott a KSH jóvoltából. Az ipari termelés 5,6 százalékkal nőtt az első félévben, míg az építőipar idén akár rekordot is dönthet. Az építőipar az első félévben 27 százalékkal bővült a tavalyi évhez képest, ami 0,5 százalékkal járult a GDP-növekedéséhez.

Van ok az örömre Fotó: Mudra László - Origo

Az infláció 2,1 százalékos volt júniusban, amelyet a tej és a cigi ára emelt meg. Száguld a turizmus is, a szálláshelyek forgalma a hatodik hónapban 12 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. Az államháztartás a júliusi adatok szerint 94,4 milliárd forintos többlettel zárta a hónapot.

Átalakulóban a tévézési szokásaink

Az Egyesült Államokban visszaesőben van a kábeltévés előfizetések száma. Ennek oka nem újdonság, hiszen az olyan csatornák, mint a Netflix, az Amazon Prime vagy az HBO GO online kínálnak nagy mennyiségű, minőségi tartalmat. Azonban most egy új szolgáltatás teljesen felboríthatja a piacot.

Illusztráció Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A SlingTV segítségével már szinte mindenki maga állíthatja össze azt a csomagot, amit nézni szeretne. Lehet tematikus csomagot rendelni (sport, természet stb.), amihez további csatornákat is lehet választani az alap mellé. Az előfizetés ára nem sok, havi 20-40 dollárt kell fizetni, ami messze elmarad a kábeltelevíziós 103 dolláros átlagártól.

Nagy a roham az Otthon Melege Program pályázatainál

A program keretein belül idén vissza nem térítendő támogatást lehet kapni hűtőszekrények, fagyasztószekrények, fagyasztóládák és mosógépek cseréjére. A jelentkezők száma nagyon hamar meghaladta a 9900-at.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Emiatt augusztus 9-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 13 órakor felfüggesztette a dél-alföldi pályázatot a háztartási gépek cseréjére.

Kína robbanthatja ki a következő világválságot

Több vészjósló jel is arra mutat, hogy egy újabb gazdasági világválság felé közeledünk. Az USA lakosságának hitelkártyán található adósságállománya és a kihelyezett jelzáloghitelek nagysága is átlépte már a 2008-as szintet, és csúcson van.

A dollár és a jüan is bajba kerülhet Forrás: AFP

Más jóslatok szerint a kínai árnyékbankok dönthetik be a világ gazdaságát. A kínai adósság mértéke már háromszorosa a GDP-nek, ami azt jelenti, hogy árnyékbank-rendszer virágzik. A People's Bank of China kimutatása szerint a mérlegen kívüli hitelezés korábbi becsléseknél sokkal magasabb, és 2016-ban több volt, mint 200 ezer milliárd jüan.

Nem olcsó dolog az iskola

Nemsokára itt az iskolakezdés, ami jelentős anyagi ráfordítással jár a legtöbb család számára. Átlagosan 5-15 ezer forintba kerül az új iskolatáska, és 10-20 ezer forintba a felszerelés egyetlen 14 éven aluli gyereknek.

Nem olcsó az iskolakezdés a családok többségének Forrás: Thinkstock

A Régió Játék felméréséből kiderül, hogy a havi kiadások akár harmadát is elérheti augusztusban az iskolakezdés. Magyarországon a diákok 90 százaléka kapja ingyen a tankönyveket.

Szaúd-Arábia turistaparadicsom lenne

Egyre inkább érzik Szaúd-Arábiában, hogy hosszú távon nem érdemes az ország gazdaságát a kőolajra építeni. Emiatt a királyság a turizmus felé nyit, a Vörös-tenger partján építenék fel az új Dubajt. Természetesen nemcsak a tengerparti övezetet kívánja fejleszteni az arab ország, több várost is terveznek átalakítani.

Vonzóvá tenné a turisták számára az országot Szaúd-Arábia Forrás: AFP/Fayez Nureldine

Azonban a szaúdi turizmus fellendüléséhez kulturális nyitásra is szükség van, hiszen szigorú szabályok vonatkoznak az alkoholfogyasztásra vagy akár az öltözködésre is. Ezt úgy próbálják áthidalni a vallásos országban, hogy külön területi szabályozásokat hoznak létre a külföldi látogatók számára.

Adathalászok támadják a magyar banki ügyfeleket

Augusztus 6-án adathalász támadás érte a Budapest Bankot. Az ügyfelek egy e-mailt kaptak, amely arra kérte őket, hogy töltsenek le egy alkalmazást a mobiltelefonjukra. A bank azonnal közölte, hogy az üzenet nem tőlük származik.

A Budapest Bank fiókja Budapesten a Nyugati téren Forrás: Zagyi Tibor

A jelenségre reagált a Magyar Nemzeti Bank is, és felhívta a figyelmet arra, hogy a bankok sosem kérik el ügyfeleik bizalmas információit e-mailben, SMS-ben vagy levélben. Az ilyen kérést tartalmazó gyanús üzenetekben szereplő linkekre nem szabad rákattintani.

Érdekességek a Monopolyról

A világhírű társasjáték elődjét egy Elizabeth Magie nevű feminista nő találta ki, aki valószínűleg rosszul lenne attól, hogy mekkora üzlet lett a játékból. Ennek oka, hogy Magie a társassal akarta felhívni a figyelmet a pénzügyi rendszer árnyoldalára.

A világ legnépszerűbb társasjátéka lett a Monopoly Forrás: AFP/Getty Images/Ari Perilstein

Eredetileg a társas kétféle szabályrendszerrel készült. A „Jólét" és a „Monopolista" verziók közül azonban az előbbi kikopott, miután egy munkanélküli férfi sajátjaként adta el a játékot a Parker Brothers vállalatnak.

Drágult a benzin

A héten csak egyszer történt áremelés a benzinkutakon, és az csak az autósok egyik részét érintette. A bruttó 3 forintos emeléssel a benzin átlagára 343 forintra nőtt, a gázolaj ára nem változott. A két üzemanyagfajta átlagára így azonos.

Illusztráció Forrás: MTI/Komka Péter

A nemzetközi olajtermelés is nőtt, a Brent nyersolaj jelenleg 53 dollár hordónként, ez 20 százalékkal magasabb a júniusinál, de csak a fele a 3 évvel ezelőttinek.