Minden idők legnagyobb megrendelését kapta az Airbus. Egy dubaji repülőgép vásáron jelentették be a tranzakciót, amelynek keretén belül a magyar fapados légitársasághoz, a Wizz Airhez is 146 új gép érkezik.

Az Airbus repülőgépgyártó történetének legnagyobb egyszeri megrendeléséről számolt be.

A franciaországi székhelyű Airbus azt közölte, hogy

49,5 milliárd dollárért 430 repülőgépére kapott megrendelést az amerikai Indigo Partners légitársaságtól, amely egyebek között a Wizz Airben is befektető.

A Dubajban zajló nemzetközi légi vásáron jelentették be, hogy az Indigo Partners

  • 273 darab A320neos (darabja 108,4 millió dollár),
  • 157 darab A321neos (darabja 127 millió dollár)

típusú repülőgépre adott megrendelést.

IdiGo Airlines Airbus A320Forrás: Flickr/Kurush Pawar

Szakértők megjegyezték, hogy nagyobb megrendelés esetén a gyártók rendre engedményt adnak a listaárból.

Újít a Wizz Air is

A Wizz Air tájékoztatása szerint a légitársasághoz 146 új gép érkezik. A szerződés szerint 72 darab A320neo és 74 darab A321neo gép kerülhet a flottába.

A szállítás 2022-ben kezdődik, de a gépek nagyobb része 2025 és 2026 között érkezik.

Az üzlet listaáron számolt értéke 17,2 milliárd dollár (nagyjából 4500 milliárd forint)

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója azt mondta, az új rendeléssel a légitársaság képes lesz fenntartani átlagon felüli növekedési ütemét Európában és a kontinensen túl is.

Emellett a neo típusokkal tovább csökkenthető a cég üzemelési költsége, ezen keresztül a jegyárak, és így növelni tudják a légi utazás iránti keresletet.

Airbus A-321 bemutató, WizzairFotó: Marton Szilvia - Origo

Az Airbus kimutatása szerint a neók mintegy 20 százalékkal alacsonyabb költségszinten üzemeltethetőek, mint a jelenlegi verziók. Az A320neók legfeljebb 195, az A321neók pedig 240 utast tudnak a fedélzetükre venni.

A megrendelést a Wizz Air részvényeseinek még jóvá kell hagynia, ha ez megtörténik, akkor a légitársaság rendelésállománya 282 gépre emelkedik.

Ezzel a megrendeléssel a Wizz Air lett az Airbus A321neo legnagyobb megrendelője, összesen 184 ilyen gépre van rendelése a társaságnak, ez több, mint amennyit a nagyobb lízingcégek kértek a típusból.

Csertő Irén első tiszt (balra) és Veréb Éva vezető légiutas-kísérő a Wizz Air Airbus A321 típusú repülőgépe előttForrás: MTI/Kallos Bea

Októberben jelentette be a Wizz Air, hogy brit leányvállalata benyújtotta a kérelmet a brit üzemelési engedély kiadásához, a cég jövő tavasszal kezdhet működni.