Az öntözésfejlesztés megvalósítása szempontjából reális területeken újra felmérik a vízigényeket. A következő két hónapban mintegy 43 ezer kamarai tagot kérdeznek meg a falugazdászok közreműködésével.

A 2017 októberében megjelent öntözésfejlesztési stratégia kapcsán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vállalta, hogy három év után újra felméri a vízigényeket, így a 2017. december 1. és 2018. január 31. között tartó időszakban 43 ezer gazdálkodó kamarai tagot kérdeznek meg, akik összesen 1,2 millió hektár területen gazdálkodnak. 

IllusztrációForrás: MTI/Balázs Attila

A felmérés a falugazdászok közreműködésével valósul meg, akik az öntözőrendszerek hatásterületén gazdálkodást végző termelőkkel közösen töltik ki az erre a célra készült internetes adatrögzítő felületet. Ezt követően parcellaszinten láthatóvá válnak azok a területek, ahol igény van az öntözésre.

A stratégia célja a jelenlegi 80 ezer hektáros öntözött terület minimum 300 ezer hektárra növelése.

Az Öntözésfejlesztési Stratégiában, melyet 2018 április 30-ig terjesztenek a kormány elé, külön figyelmet kapnak a kertészeti kultúrák, illetve a szőlő- és gyümölcsültetvények. A felszín alatti vízkészlet felhasználását minimalizálják, egyben víztakarékos öntözési technológiákat is alkalmaznak.