Macerás lehet, ha késedelmi kamatot kell bevallani

15 legszexibb női állás a férfiak szerint
15. Ingatlanközvetítő
Vágólapra másolva!
Hogyan kell számolni az ingatlanértékesítésből származó bevételt, ha a vevő részletekben fizet, illetve ha késedelmi kamatot is kell fizetnie? A kamat is jövedelem? De milyen?
Vágólapra másolva!

Az ingatlanértékesítésből származó bevétel speciális, annak megszerzése ugyanis nem igazodik a pénzforgalmi szemlélethez. Nem akkor lesz megszerzett az adott bevétel, amikor a pénz megérkezik, hanem akkor, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották.

Mindez azt jelenti, hogy a vételár-kiegyenlítés módjának nincs jelentősége – magyarázza az adózóna.hu szakértője. Ingatlanértékesítésből származó bevétel az az összeg, melyet a magánszemély az átruházásra tekintettel megszerez. Ilyennek minősül különösen az eladási ár, a cserébe kapott dolog szokásos piaci értéke, illetve a vételár felében nyújtott dolog, szolgáltatás szerződésben meghatározott értéke.

Az ingatlaneladás során a késedelmi kamat is bevétel - ha ennek összege a bevalláskor még nem ismert, akkor utólag önellenőrzéssel kell bevallani Forrás: Shutterstock

Amennyiben a vevő a vételárat részletekben fizeti meg, akkor is a teljes vételárat kell az értékesítés évében bevételnek tekinteni.

Ha a vevő a késedelmes fizetés miatt késedelmi kamat fizetésére is kötelezett, ennek részleteiről már az adásvételi szerződésben meg kell egyezni. A kamatot jellemzően a végén, a vételár kifizetését követően fizeti meg a vevő. Kérdés, hogy ez a kamat milyen jövedelemnek minősül?

A személyi jövedelemadó törvény alapján a késedelmi kamat az eladó magánszemély ingatlanértékesítésből származó bevétele.

Könnyen előfordulhat ugyanakkor, hogy annak összege még nem ismert a bevallás benyújtásának évében. Ebben az esetben a magánszemélynek önellenőrzést kell végrehajtania, és az eladás évére vonatkozó bevallásában utólag fel kell tüntetnie a kamatjövedelmet, és azután adót kell fizetnie. Ha a késedelmi kamat megfizetésére az elévülési időn túl kerül sor – öt plusz egy év –, akkor már nincs mód önellenőrzésre, ezért a kifizetett kamat után nem kell adózni.