Elképesztő állapotok uralkodnak Venezuelában

venezuela zoo
Picture released by Panorama newspaper showing a starving cougar in its cage at the Metropolitan Zoo in Maracaibo, Zulia State, Venezuela, on February 14, 2018. / AFP PHOTO / PANORAMA / Miguel ROMERO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PANORAMA / MIGUEL ROMERO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A Bloomberg felmérése szerint, a világon jelenleg Venezuela van a legrosszabb gazdasági helyzetben, ami miatt az életkörülmények is jelentősen megromlottak. A hírek nem mindig adják át, hogy mekkora a baj a latin-amerikai országban, ahol embereket 30 forintos ajándékcsomagokkal vesznek meg, míg mások egy rézdarab reményéért gázolnak a szennyvízben.
Vágólapra másolva!

Venezuelában májusban tartanak miniszterelnök-választást. Az országban elképesztő állapotok uralkodnak, jó eséllyel idén a hiperinfláció kategóriájába fog esni a pénz romlásának mértéke.

Az utcán szinte mindennaposak az összecsapások,

a polgárháborús állapotok már legalább 120 ember halálát okozták.

Teljesen elértéktelenedik a helyi pénz Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mario Tama

A gazdasági mélyrepülést az emberek is megsínylik. Az alapvető orvosi ellátás vegetál, az élelmiszerek többségéből hiány van, így nem csoda, hogy egyre többen hagyják el az országot.

Hogy pontosan milyen elképesztő állapotok uralkodnak az országban, azt több példán keresztül is be lehet mutatni.

Fémet kutató emberek

Teljesen hétköznapi látvánnyá vált, hogy Caracas utcáin az emberek, alaposan átnézik a szemetet, hátha találnak olyan fémet, amelyet el tudnak adni. Ennek ugyanis az az oka, hogy a bolivar annyira elértéktelenedett, hogy a barter üzletek fénykorukat élik az országban.

Azonban a helyzet annyira súlyos, hogy az emberek a szennyvízcsatornákba is lemásznak,

hátha találnak értékesíthető anyagot, elsősorban rezet.

Minden apróságot eltesznek Forrás: AFP/Federico Parra

Az AFP tudósítása szerint egy darabka vezeték már elég lehet arra, hogy valaki ne éhezzen egy napig. Ha valaki egy ékszert (színesfémet) talál, az gyakorlatilag megüti a főnyereményt. Egy felmérés szerint tavaly a venezuelaiak 75 százaléka

átlagosan 9 kilogrammot vesztett a testsúlyából.

Tömegesen próbálnak szerencsét a fiatalok Forrás: AFP/Federico Parra

Bajban az állatok is

Az éhezés olyan mértékeket öltött az országban, hogy tavaly augusztusban olyan hírek láttak napvilágot,

hogy az emberek azért lopnak állatokat az állatkertekből,

hogy megegyék azokat. A The Guardian beszámolója szerint 10 fajt érintettek a lopások.

Éhező puma egy venezuelai állatkertben Forrás: AFP/Miguel Romero

Azonban lassan már állatokat rabolni sem éri meg. Az El Pais szerint több tucat állat halt már éhen a venezuelai állatkertekben, amely példányok pedig még életben vannak, azok is kórosan soványak.

Sovány tigris Venezuelában Forrás: AFP/Monica Guevara

Maduro ételcsomaggal akarja megnyerni a választást

A Reuters arról számolt be, hogy az éhség olyan komoly az országban, hogy választási fegyverré vált az étkeztetés. Éppen ezért Nicolas Maduro csodafegyvere egy 12 centes (30 forintos) ételdoboz.

A filléres dobozban van rizs, olaj, zöldségek, tészták, tejpor és egyéb alapvető élelmiszerek.

Ebből havonta 6 millió darabot lehet megvásárolni a fent említett kedvezményes áron. Hogy egyértelmű legyen, kitől jött a segítség, Maduro és a korábbi elnök, Hugo Chávez képét is rányomtatták a kartonpapírra.

Képekért érdemes a Quartz cikkébe kattintani.

Jelenleg a venezuelaiak 90 százaléka él szegénységben, óriási az elvándorlás, a zöldhatáron százezrek vonulnak a szomszédos Kolumbiába és Brazíliába.