Kiszámolták, mikor éri meg bányászni a bitcoint

2018.04.22. 10:03

Mivel a kriptovaluták árfolyama eléggé ingadozó, ezért korántsem mindegy, hogy ki milyen árfolyam mellett bányászik bitcoint. A Morgan Stanley elemzése szerint, a jelenlegi árfolyam tartós megléte esetén, már veszteséges a művelet.

Kriptovalutához jutni elsősorban kétféle módszerrel lehet: tranzakción útján vagy bányászattal.

Azonban teljesen nyilvánvaló, hogy bányászni csak akkor éri meg a virtuális érméket, ha maga a bányászás olcsóbb, mint amennyit az adott valuta ér. Hogy pontosan mekkora az az árfolyam, ami felett már megéri beruházni bányagépekre, azt a Morgan Stanley számolta ki - írja a CNBC.

IllusztrációForrás: Pixabay

A pénzügyi vállalat elemzése szerint bitcoint akkor éri meg "kitermelni", ha annak árfolyama

8600 dollár felett van.

Ez eléggé magas számnak tűnik, eddig alacsonyabbnak hitték ezt a határszámot.

De hogy jön ez ki?

Ugyan április 20-án a bitcoin árfolyama egy jelentősebb ugrás után 8500 dollár fölé került, de a coindesk.com adatai szerint március 23-a volt az utolsó nap, amikor megérte bányászatra használni a számítógépes kapacitásokat.

Ez azt jelenti, hogy közel egy hónapja veszteséges a kitermelés.

Egy hónapja nem éri el az árfolyam a 8600 dollártForrás: Coindesk

Az elemzés rendkívül alacsony áramárral számolt, 0,03 dollárral kilowattóránként, azonban más költségek is felmerülnek, ilyen például a bányászáshoz használt hardver ára, amit a tanulmány 1050 dollárra tesz. Emellett számolni kell a kibányászható mennyiség csökkenésével is.

A számításokat 2 éves távon végezték el, tehát ennyi idő alatt akkor térül meg a befektetés, ha az árfolyam átlagos szintje 8600 dollár felett van.