Így lett sikeres csirkefarm a kényszerből Ludason

gazdaság állat feldolgozás baromfi baromfifeldolgozás libahús szájmaszk üzem alkalmazott
Kiskunfélegyháza, 2016. december 5. Hízott libát dolgoznak fel az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. kiskunfélegyházi üzemében 2016. december 5-én. A víziszárnyas-termékeket előállító cég 805 millió forintos kapacitásbővítő beruházást hajt végre, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium 402 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással segít. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Először csak kicsiben, néhány közmunkással kezdődött el pár éve az a program Ludason, amely idén egy virágzó, mintegy tucat helyinek munkát adó, a környéket friss baromfihússal ellátó vállalkozássá nőheti ki magát.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzat négy éve új településfejlesztési irányelveket fogalmazott meg, amelyeknek köszönhetően megalakult a Ludasi Mezőgazdasági- és Szociális Szövetkezet.

Baranyi Dániel projektmenedzser a Heol.hu-nak elmondta, hogy a falu vezetése munkahelyteremtési akciótervet dolgozott ki, és a településen élő hátrányos helyzetűeknek szeretett volna munkát adni a szociális földprogramok révén. Két év múlva megnégyszereződött, huszonnégy főre emelkedett a közfoglalkoztatottak száma a faluban, és egyre nagyobb területet tudtak megművelni, melyek addig gondozatlan, elhagyatott földterületekre is kiterjedtek.

Az idén őszre felépülő baromfivágóhíd az eddigi legnagyobb siker a ludasi szövetkezet hároméves történetében (képünk illusztráció) Forrás: MTI/Ujvári Sándor


A közmunkaprogramnak köszönhetően a szociális étkeztetésben is felhasználták a konyhakerti növényeket és gyümölcsöket, továbbá évente négyszáz jószágból álló baromfiállományt is neveltek.

Ebből szintén szállítottak a szociális étkeztetésbe.

Három éve nyolc hátrányos helyzetű ember és több szakember bevonásával alakították meg a Ludasi Mezőgazdasági- és Szociális Szövetkezetet, mely a tavalyi év végére már közel harminc hektáron végzett mezőgazdasági termelő tevékenységet. Idén pedig a szövetkezet baromfivágóhídra beadott pályázata is nyert.

A vágóhídprojekt csaknem 60 millió forintos támogatottságú,

és a tervek szerint őszre már felépítik és kialakítják a vágóhidat, amely újabb hét helyi lakosnak biztos majd főállást.

A teljes cikk a Heol.hu-n olvasható el.