Durván lenyomhatja az Abbát az új svéd őrület

2018.07.02. 14:00

Svédországban mind népszerűbbek a bőr alá ültetett mikrocsipek, amelyek tulajdonosaik legfontosabb személyes adatait hordozzák. A Quartz összeállításából kiderül, annyian döntöttek már emellett a megoldás mellett, hogy Svédország komoly potenciált jelenthet már a biohekkerkedés számára is.

Műtéti eljárásként besorolt művelettel kerülnek a személyes információkat hordozó chipek azoknak a svéd állampolgároknak a bőre alá, akik ezt kérik. Svédország az első volt, amely 2015-ben zöld utat adott a kapcsolódó technológiáknak, a beültetések száma pedig egyre nő.

Minden egyben

A beültetett aprócska, rizsszemnél kisebb eszközök, egyszerre szolgálhatnak személyi azonosítóként, vonatjegyként, bankkártyaként, és még sok más egyéb funkciót is elláthatnak. Bármennyire is futurisztikus, sci-fi filmbe illő jelenet a feltartott ujjal való műveletvégzés, a skandináv államban ez már sokaknál a mindennapok része.

A svédeknél mind népszerűbb a bőr alá ültetett mikrocsip, amivel potenciálisan több funkcit is elláthatnak - a barátságos földönkívüli világító ujja vélhetően nem alkalmas érintésmentes fizetésreForrás: AFP/Collection Christophel/Universal Pictures/Amblin Entertainment/

A svédeknél a vonatjegy-vásárlás például különösen népszerű lett a „megcsippeltek" körében.

A svéd vasúttársaság az elsők között biztosította az implantátummal – lényegében egyfajta érintésmentes technológiával – megvalósított jegyvásárlás lehetőségét. A vállalat közlése szerint, 2017-ben mintegy 200 alkalommal éltek is a lehetőséggel.

Egy évvel korábban egyébként még csak 2000 körül voltak azok, akik mikrocsip beültetésre vállalkoztak.

Most 3500 főre becsülik az ilyen eszközzel rendelkező svédek számát.

A CNBC arról is beszámolt, van olyan startup, amely saját dolgozói esetében is rendszeresítette az aprócska eszközt, akik – állítólag – kifejezetten érdeklődtek a high-tech megoldás iránt.

Többen úgy vélik, az ujjba épített chip egyszerűbb és kényelmesebb, mint az okostelefon, hiszen utóbbi elhagyható és el is lopható, szemben az ujjal. Több funkció integrált kezelésével pedig akár a tárca is helyettesíthető.

Mintegy 3500 svéd rendelkezik már mikrocsip implantátummalForrás: Shutterstock

Digitális jövőt épít Svédország - de veszélyeset is?

A svédek számára nagyon fontos a digitális jövő, a Skype, a Minecraft (illetve a mögötte álló cég), a Spotify és más brandek mind igazolják – írja a Forbes újságírója –, hogy bőven van még tartalék az ottani startupokban. Csak 2016-ban 1,6 milliárd dollárt pumpáltak a befektetők 375 ilyen vállalkozásba.

A flexibilitás és átláthatóság nagyon fontos a svéd gondolkodásban.

Svédország az egyik a kevés ország között, melyek teljes átláthatóságot valósítanak meg a pénzügyekben, és ahol a lehetőségek végső határáig egyszerűsítették az állampolgárok számára adóügyeik intézését.

Ugyanez a felfogás jelenik meg – a jellemzően a nagyujj tövéhez ültetett – chipek népszerűségében is.

A Világgazdasági Fórum helyzetjelentéséből ugyanakkor kiderül, bár sokan az emberi testet tekintik a következő nagy platformnak, nem mindenkit nyugtat meg az egyre felkapottabb technológia. Egyes mikrobiológusok pedig a jellemzően a nagyujj tövéhez ültetett mikrocsipek egészségügyi kockázataira hívják fel a figyelmet, elsősorban az immunrendszer vonatkozásában.

Kiemelik azt is, hogy a chipek mindennapi használatát a kiskereskedelmi vásárlásokban még mindig nem sikerült előkészíteni.

Arról pedig megoszlanak a vélemények, mennyire biztonságos a személyes adatok védelme szempontjából ez a technológia. Egyes szakértők szerint, a svédek alapvetően itt is jóhiszeműek, ahogy más esetekben is, így nem okoz problémát számukra az, hogy adataikhoz mások hozzáférjenek. A chipek pedig megfelelő technológiai védelemmel vannak ellátva.

Mások szerint viszont, önmagában az kockázatnövelő tényező az érzékeny adatok kapcsán, hogy azokból koncentráltan tárolnak sokat, egy helyen – arról nem is beszélve, hogy nincs az a védelem, ami ne lenne kijátszható.

Így a megchippelt svédek – de legalábbis kézfejük – könnyen a biohekkerek céltábláivá válhatnak.

Nem csak Svédországban, hanem például az USA-ban, Mexikóban, és néhány más államban is élnek mikrocsip implantátummal rendelkezők emberek. Világszerte 20 ezerre teszik számukat, és a várakozások szerint, mind a svédeknél, mind más országokban, egyre többen döntenek a beültetés mellett.