Hogyan kell szüneteltetni az egyéni vállalkozói tevékenységet?

üzletember, telefonál
51813595 - corporate executive smiling while talking on his phone and looking at a digital tablet
Vágólapra másolva!
Törvényi változás miatt figyelniük kell azoknak, akiknek szünetel az egyéni vállalkozásuk, 2017. január 1. óta ezt ugyanis legfeljebb két évig lehet így tartani. Az új szabály szerint most, az év végével járnak le az első szüneteltetések. Azok, akik 2017. január 1. előtt kezdték szüneteltetni a vállalkozásukat, azokra még a régi, ötéves szabály vonatkozik.
Vágólapra másolva!

Akik még 2017. január 1. előtt jelentették be egyéni vállalkozásuk szüneteltetését, azok közül a 2014. január elsejétől folyamatosan szüneteltetőknek kell figyelniük a határidőre, hiszen számukra most jár le az öt éves időtartamuk.

Aki a tevékenységét nem kezdi el folytatni 2019. január elsejét megelőzően, annak az egyéni vállalkozói jogállása 2018. december 31-én megszűnik.

Így a bevallását az egyéni vállalkozói tevékenységüket megszüntetőkre vonatkozó szabályok szerint kell majd beadnia. Ugyanez érvényes arra is, aki az új, kétéves szabály szerint 2017. január elsejétől szünetelteti a tevékenységét.

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését és a szüneteltetés végén a tevékenység folytatását be kell/kellett jelenteni – elektronikus úton – a fővárosi, megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalánál. Az egyéni vállalkozói jogállás megszűnése azonban azzal is járhat, hogy

a magánszemélynek további adófizetési kötelezettséggel kell számolnia például az egyes korábban érvényesített kedvezmények miatt.

Érdemes tehát átgondolni, hogy célszerű-e egy kis időre felfüggeszteni a tevékenység szüneteltetését - írja Lepsényi Mária adószakértő az Adózóna.hu-n.

Nem érdemes az adóév végén elkezdeni az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését Forrás: 123RF

Ha az egyéni vállalkozó a szünetelés ideje előtt kisvállalkozói kedvezménnyel, fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeggel vagy foglalkoztatási kedvezménnyel csökkentette a bevételét, illetve ha kisvállalkozásokat megillető adókedvezményt érvényesített, akkor a kedvezmény címén megtakarított adót vissza kell fizetni, amennyiben a tevékenység megszűnésére 4 éven belül került sor.

Ráadásul az egyéni vállalkozói tevékenység megszűnésekor a készletek értékével is növelnie kell az adózó bevételét.

Vagyis nem érdemes az adóév végén elkezdeni az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését, amennyiben az adózó a fenti kedvezmények érvényesítésére jogosult az éves adóbevallás benyújtásakor. Ugyanis az adóév utolsó napján szüneteltetett vállalkozások bevallásában kisvállalkozói kedvezmény, fejlesztési tartalék, foglalkoztatási kedvezmény címen a bevételt nem lehet csökkenteni, és nem lehet érvényesítheti a kisvállalkozások adókedvezményét sem.

A témával bővebben foglalkozik az Adózóna.hu írása.