Ezért szeretnek a kis cégek katázni

fodrász 3 szépségtipp tavaszra, amitől testileg-lelkileg is felfrissülhetsz
Vágólapra másolva!
A mikrocégek között a kata a legnépszerűbb adónem, januárban már 311 ezer vállalkozás választotta ezt az adózási formát - mondta el a PwC Magyarország adószakértője a Magyar Hírlapnak. Főleg egyéni vállalkozók és betéti társaságok élnek vele.
Vágólapra másolva!

Részben az alacsony adóteher, részben az egyszerűsége és kiszámíthatósága miatt ilyen népszerű a kisadózó vállalkozások tételes adója, vagyis a kata a vállalkozók között - mondta Honyek Péter a lap csütörtöki számában.

Jellemzően

a szolgáltató cégek választják ezt az adónemet,

taxisok, fodrászok, könyvelők, egyéni ügyvédek, szerelők, független biztosítási ügynökök, művészek, szabadúszó újságírók, óraadó tanárok. Kereskedő vállalkozások általában nem ezt választják, mivel a kata kiszámításánál semmilyen költség nem számolható el, az ingatlan-bérbeadási tevékenység esetében pedig nem választható a kata.

A kata havi 50 ezer forint közterhet jelent, cserébe évi 12 millió forintig alanyi áfamentesség kérhető Forrás: Shutterstock

A kata havi ötvenezer forint közterhet jelent, az évi hatszázezer forintnyi adóteher ugyanakkor évi 12 millió forintos bevételt mentesít a további terhek alól. Az alanyi áfamentesség szintén évi 12 millió forintos bevételig választható. A szakember rámutatott, nem éri meg átlépni a bevétel felső határát, mert e felett már 40 százalékos különadót kell a katásoknak fizetniük.