Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Munkacsoportja évről évre kiadja a rovarirtókkal leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök listáját. Noha ezek az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége által meghatározott emberi fogyasztásra alkalmas maximális értékhatárok alatt vannak, azért érdemes tudni róluk. A lista bár amerikai, de tanulságokkal szolgálhat hazánkra nézve is.

1. eper

Az eper, szamóca már negyedik éve vezeti a listát. A jelentés szerint

a megmosás után is sok növényvédőszer-maradék a gyümölcsön marad, a kutatók 23 különféle növényvédőszer-maradékot találtak a mintának kapott eper gyümölcsökben.

2. spenót

A spenótban viszonylag magas koncentrációjú volt a potenciálisan agykárosító neurotoxikus rovarölő szer, a permetrin. Ezt a zöldségek 76 százalékánál mutatták ki.

3. kelkáposzta

A kelkáposzta a harmadik helyen végzett az idén, leggyakrabban Dacthalt nevű, potenciális rákkeltő szert találtak benne. A minták 92 százalékánál egyéb növényvédő szereket is találtak.

4. nektarin

A nektarin minták több mint 90 százaléka két vagy több növényvédőszer-maradékot tartalmazott.

5. alma

A minták itt is rovarirtószer-maradékot tartalmaztak. Az alma 2015-ig öt éven át vezette a tucatnyi legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök listáját, ekkor előzte le az eper.

6. szőlő

A szőlő az idén egy hellyel lejjebb csúszott.

Meglepő lehet, hogy az eper, a spenót és a kelkáposzta vezeti a vegyszerekkel leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök listáját az Egyesült ÁllamokbanForrás: Shutterstock

7. őszibarack

Az őszibarack az idén szintén egy hellyel lejjebb csúszott a permet szennyezettséget tekintve.

8. cseresznye

A nyolcadik lett a cseresznye a listán.

9. körte

A körte idén a kilencedik helyre került a szennyezettséget tekintve a kutatók által begyűjtött minták alapján.

10. paradicsom

A paradicsom az idén a rangsorban a kilencedik helyről a tizedik helyre került.

11. zeller

A zeller is eggyel lejjebb került a rovarirtókkal leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök listáján, tavaly a tizedik volt.

12. burgonya

Végül a burgonya zárja a sort. Az első tizenkét helyezett közül idén ebben a zöldségben találták a legkevesebb vegyszert a kutatók az Egyesült Államokban.