Az eper, szamóca már negyedik éve vezeti a listát. A jelentés szerint
a megmosás után is sok növényvédőszer-maradék a gyümölcsön marad, a kutatók 23 különféle növényvédőszer-maradékot találtak a mintának kapott eper gyümölcsökben.
A spenótban viszonylag magas koncentrációjú volt a potenciálisan agykárosító neurotoxikus rovarölő szer, a permetrin. Ezt a zöldségek 76 százalékánál mutatták ki.
A kelkáposzta a harmadik helyen végzett az idén,
leggyakrabban Dacthalt nevű, potenciális rákkeltő szert találtak benne.
A minták 92 százalékánál egyéb növényvédő szereket is találtak.
A nektarin minták több mint 90 százaléka két vagy több növényvédőszer-maradékot tartalmazott.
A minták itt is rovarirtószer-maradékot tartalmaztak. Az alma 2015-ig öt éven át vezette a tucatnyi legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök listáját, ekkor előzte le az eper.
A szőlő az idén egy hellyel lejjebb csúszott.
Az őszibarack az idén szintén egy hellyel lejjebb csúszott a permet szennyezettséget tekintve.
A nyolcadik lett a cseresznye a listán.
A körte idén a kilencedik helyre került a szennyezettséget tekintve a kutatók által begyűjtött minták alapján.
A paradicsom az idén a rangsorban a kilencedik helyről a tizedik helyre került.
A zeller is eggyel lejjebb került a rovarirtókkal leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök listáján, tavaly a tizedik volt.
Végül a burgonya zárja a sort.
Az első tizenkét helyezett közül idén ebben a zöldségben találták a legkevesebb vegyszert a kutatók az Egyesült Államokban.