Bemutatjuk minden irodai munka legfontosabb kellékét

tűzőgép, tűzőkapocs
Vágólapra másolva!
A tűzőgépek és a tűzőkapcsok számos irodai munkafeladat nélkülözhetetlen kellékei, egyben komoly globális üzletet is jelentenek. A Quartz összeállításában néhány érdekes adat és szám helyezi új megvilágításba ezeket a mindennapokban használt, mégis néha méltatlanul figyelmen kívül hagyott eszközöket.
Vágólapra másolva!

A mai, modern tűzőgépek és az abba való kapcsok viszonylag friss vívmányai az emberiségnek. Például az első olyan eszköz, amelybe több kapocs is betölthető volt egyszerre, alig néhány évtizeddel előzte csak meg az első emberi űrutazást.

1866-ban egy amerikai ügyvéd és feltaláló, akkoriban zseniális újítással vezette be a fűzőkapcsot, a mai tűzők elődjét. Ezzel megindult az összetartozó papírok korábbi egyben tartására kialakult gyakorlatok (ragasztó, gyanta) megváltozása. George McGill ötlete annyira jónak bizonyult, hogy mai napig használják ezeket az apró eszközöket az irodában.

A fűzőkapocs másfél évszázada van az irodai dolgozókkal Forrás: Shutterstock

Az első tűzőgépek nem sokkal később, már a XIX. század végére megjelentek, sőt, már piaci verseny is kialakult a gyártók között. Néhány technikai újítás után, 1927-ben debütált a tűzőgépeknek az a változata, amelybe egyszerre több kapcsot is betölthetett használója, és ezzel a mérföldkővel az irodai munka egyik fontos mozzanata – egyben tartani, ami egybe való – végérvényesen megváltozott.

1939-ben pedig az irodaszerellátó Parrot Speed Fastener Company bemutatta felültöltős modelljét, ami később a gyártói standard alapja lett.

Idén 80 évvel a debütálása után még mindig ez adja a legelterjedtebb irodai tűzőgépek mintáját. A cég egyébként nem sokkal később Swingline-ra változtatta nevét, és ezzel elindult a tűzőgépipar amerikai nagyágyúvá válásának útján. A piac évtizedeken át domináns szereplőjének végül a NAFTA, az Észak-Amerikai Kereskedelmi Egyezség bevezetése vetett véget 1997-ben, amikor is bezárni kényszerült New Yorkban termelő gyárát.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Bárhogy is, a tűzőgépek és az abba való kapcsok elválaszthatatlan részei lettek az irodai munkának, és persze hatalmas üzletté nőtték ki magukat.

A teljesség igénye nélkül, az alábbi néhány szám érzékelteti ezen eszközök jelentőségét:

  • Az első, kereskedelmi forgalomba kerülő tűzőgép vélhetően akár önvédelmi célokra is alkalmas volt, nagyjából 1,2 kilogrammos súlyával.
  • A világ legelterjedtebb tűzőkapocs-változata a 6 milliméteres lábhosszal bíró.
  • 554,54 méter: ilyen hosszú volt a 2018. július 1-én világrekordként hitelesített, az apró kapcsokból összefűzött lánc, melyet egy türelmes indiai férfi készített el.
  • 1970-ben a Swingline-t felvásárolták, 199,5 millió dollárt fizettek érte, ami 2019-ben 1,3 milliárd dollárnak (kb. 330 milliárd forint) felel meg.
  • Az Acco, a Swingline brand tulajdonosa 2018-ban 194 millió dolláros bevételt ért el tűzőgépek és irodai lyukasztók eladásából.

A tűzőkapcsoknak persze létezik más felhasználási területük, például a gyógyászatban. Ehhez kapcsolódik egy amerikai szövetségi hatóság idén tavasszal közzétett jelentése, melyből kiderül, az orvosi célú, speciális tűzőkapcsokhoz a 2011 januárjától 2018 márciusáig terjedő időszakban 366 haláleset, és több ezer könnyű vagy súlyos sérülés köthető az USA-ban, mely főként az eszközök helytelen használatából fakadt.

Az orvosi kapcsok piaca egyébként óriási, tavaly globális teljesítménye elérte a 4,27 milliárd dollárt,

az előrejelzések 2025-re ennek másfélszeresét várják.

Egy másik, idén kiadott jelentés szerint a legnagyobb felhasználási piaca ezeknek az eszközöknek 2015-ben az USA-ban volt, a teljes piac 53,8 százalékával, a második helyen pedig Európa állt, 35 százalékkal.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Visszatérve az irodai felhasználáshoz, a piaci teljesítmény alapján, a tűzőgépek és az azokba való kapcsok még a rohamosan terjedő digitalizáció mellett is sokáig részei lesznek az irodai munkának. Nem véletlen, hogy az idén húszéves, 1999-es bemutatásakor nagy sikert arató, és az irodai munkának görbe tükröt állító Hivatali patkányok című filmben is fontos szerep jutott egy ilyen eszköznek egy jelenetben – és nem meglepő az sem, hogy az egy piros színű, amerikai Swingline gyártmányú eszköz volt, ami így valószínűleg a filmtörténet leghíresebb tűzőgépévé vált.