Száműzik a műanyag poharakat Magyarország legnagyobb sörfesztiváljáról

2019.05.24. 08:42

Ettől az évtől megszüntetni a környezetszennyező, eldobható műanyagpoharakat a Belvárosi Sörfesztivál. Magyarország legnagyobb sörfesztiválja a környezettudatosság jegyében ezzel több mint 150 ezer egyszer használatos poharat spórol meg.

Idén június 5. és 10. között harmadik alkalommal rendezik meg a budapesti Szabadság téren a Belvárosi Sörfesztivált. A hatnapos, ingyenes rendezvényen mintegy 250 féle sörkülönlegességet kóstolhatnak a látogatók. A tavalyi fesztiválon több mint 100 ezer látogató 150 ezernél is több korsó sört fogyasztott el, ezért a környezettudatosság jegyében a kiállítók - műanyag helyett - kétféle, speciálisan sörkóstolásra tervezett üvegpohárból kínálják a sört.

A fesztivál két hivatalos poharat kínál a sörkedvelőknek, a kiállítók pultjainál csak ezekbe a poharakba csapolnak a vendégek számára.

  • A craft sörkultúrában ikonikusnak számító Craft Master One egy olyan változat, amelyet speciálisan a komlóban gazdag, újhullámos sörökhöz, így például a napjainkban igen népszerű IPA-khoz terveztek. A pohár alsó, szűkebb részén remekül látható a sör színe és tisztasága vagy opálossága. A szűkülő száj a maláta és a komló jellegzetes illatait gyűjti össze, a felső kiszélesedés pedig érvényesülni hagyja a sör habkoronáját.
  • A Craft Master Bowl, a másik változat egy rendkívül elegáns, tulipán alakú söröspohár, ugyancsak profi sörkóstolók által tervezve. A pohár széles, alsó részében szabadon áramolhat a sör, amely segít abban, hogy a felső, összeszűkülő szájon keresztül minél több aromát, koncentráltan érezhessen a fogyasztó.

A Belvárosi Sörfesztivál a speciális poharak mellett ebben az évben egy, a fogyasztók ízlése szerint elkészített sörrel is meglepi a látogatókat. A kizárólag a rendezvényen kóstolható főzet receptje egy online kérdőív segítségével született, amelyben a sörkedvelők határozták meg a sörkülönlegesség fajtáját, színét, alkoholtartalmát és stílusát. A rendezvényre szánt sör a Belvárosi Sörfesztivál kérésére már készül a FIRST Craft Beer kisüzemi sörfőzdében.

A Craft Master Bowl pohárForrás: Belvárosi Sörfesztivál

De nem csak annyit tesznek a környezettudatosságért, hogy a pultosok nem műanyagpohárba csapolják a fesztiválon kapható söröket, hanem a programfüzetet is letölthetővé teszik, mellyel ugyancsak rengeteg papírt spórolnak meg.