Ez lehet az évtized legnagyobb befektetése

bróker kereskedés befektetés tőzsde pénz részvény kötvény
34696666 - stock traders looking at graphs, indexes and numbers on multiple computer screens
Vágólapra másolva!
Ahogy egyre nő a bizonytalanság a nemzetközi piacokon, egyre többen kezdenek el hosszú távban gondolkodni. Felmerül tehát a kérdés, melyik eszköz lehet a következő évek, vagy évtizedek, legjobb befektetése. Noha bombabiztos jóslat nem létezik, egy felmérés mégis megpróbált győztest hirdetni a jelenlegi hangulat alapján.
Vágólapra másolva!

A Bankrate több ezer befektető bevonásával készítette el a felmérését, amelyből megpróbálta kideríteni, a jelenlegi kilátások alapján melyik eszköz lehet a következő évtized legjobb befektetése. A győztes pedig hatalmas fölénnyel nyert. Minden második megkérdezett úgy gondolta ugyanis, hogy az ingatlan lesz a jövő legjobb eszköze. Ennek kapcsán a MarketWatch elemzése megnézte, a historikus adatok alapján alátámasztható-e ez a vélekedés.

Történelmi hozamok

Az elérhető történelmi számokból az látszik, hogy 1890 óta az amerikai ingatlanpiac mindössze 0,4 százalékos – infláció fölötti – éves hozamot tudott generálni.

Ezzel szemben az S&P 500 részvényindex sokkal jobban teljesített, egészen 6,3 százalékos éves hozammal múlta felül az inflációt

– ebben az osztalékok is benne vannak.

A befektetők elkezdtek hosszabb távon gondolkodni Forrás: 123rf.com

Ráadásul hosszabb távlatban még a kötvények is lenyomják az ingatlanokat. Az amerikai állampapírok inflációval korrigált éves hozama ugyanis 2,7 százalékos volt.

A historikus adatok alapján tehát nem tűnik reálisnak a felmérésben látott befektetői várakozás, azonban a MarketWatch elemzője szerint mégis van logika a prognózisban. A részvény- és a kötvénypiac ugyanis jelenleg olyan elképesztően extrém mértékben túlértékelt, hogy ha beüt egy korrekció, teljesen logikus, hogy az ingatlanpiac mindkét eszközosztály teljesítményét felülmúlja.

Ezt mutatják a jósgömbök

Ha a reális piaci előrejelzéseket nézzük, akkor a kötvénypiacon az látszik, hogy a következő évtizedben nagyjából 0,3 százalékos éves hozam várható az infláció fölött a 10 éves lejáratú amerikai állampapír esetében. (Az elemzés 2,1 százalékos piaci hozammal számolt, amely 0,3 százalékponttal magasabb az inflációvédett 10 éves papír hozamánál.)

Véget érhet a részvények nagy felfutása Forrás: 123rf.com

A részvénypiac esetében bonyolultabb a jóslás, de az látszik, hogy jelenleg az amerikai részvények a „túlértékelt" és az „extrémen túlértékelt" kategóriák között mozognak. A Research Affiliates 10 éves előrejelzése alapján pedig

arra lehet számítani, hogy az S&P 500 index éves, inflációval korrigált hozama mindössze 0,5 százalékos lesz a következő évtizedben – a hosszú lejáratú állampapíroknál a várakozás mínusz 0,7 százalékos.

Ennél is rosszabbra számít a bostoni székhelyű GMO. A szervezet szerint az S&P 500 inflációval korrigált teljes hozama a következő 7 évben mínusz 4,2 százalék lesz, míg a hosszú lejáratú kötvényeké (évesítve) mínusz 1,1 százalék.

Fő a stabilitás

Persze vannak a fentieknél optimistább prognózisok is, azonban az elemzés hangsúlyozza, a historikus adatok alapján az látszik, hogy amikor nagyobb részvénypiaci felfordulás van, az ingatlanok általában jól szerepelnek. Ezt a benyomást azonban nagyban torzítja a 2008-as amerikai válság, amely éppen az ingatlanpiac összeomlásához kötődött.

Mindazonáltal az 1950-es évek és 2007 között a Case-Shiller lakásár index egyetlen kivételtől eltekintve minden egyes részvénypiaci lejtmenet idején emelkedett.

A 2007 előtti egyetlen kivétel esetében pedig mindössze 0,4 százalékos volt a zsugorodás, vagyis messze nem volt szó súlyos összeomlásról.

Az ingatlanpiac lehet a következő évtized legmenőbb területe Forrás: 123rf.com

Ráadásul az Case-Shiller index kilengései is sokkal enyhébbek a részvénypiacokkal összevetve. Az átlagos éves hozamokat tekintve, a historikus adatok szerint

a Case-Shiller a részvénypiaci volatilitásnak mindössze 40 százalékát produkálta, vagyis az ingatlanpiac sokkal stabilabbnak mutatkozik a részvénypiacnál.

Az ingatlanpiaci optimizmus tehát megalapozott lehet – az Egyesült Államokban legalábbis –, azonban izgalmas lesz, hogy a 2008-as hatások mennyiben befolyásolják majd a befektetői hangulatot egy következő részvénypiaci lejtmenet bekövetkeztekor.