Tovább nőtt a kiskereskedelem forgalma

nő bolt vásárlás shopping Fenntarthatóság a divatiparban: hol tartunk most?
Vágólapra másolva!
További bővülést mért a kiskereskedelemben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a nyár utolsó hónapjára. Augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 5,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom volumene a júliusi 4,5 százalékot követően. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,6 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 3 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer jellegű kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 9,8 százalékkal nőtt:

  • Az iparcikk jellegű vegyes boltokban 11,6 százalékkal növekedtek az eladások.
  • A bútort, műszakicikkeket, valamint a textilt, ruházati cikkeket és lábbelit árusító helyeken 4,3 százalékkal nőtt a forgalom.
  • A használtcikk-üzletekben 0,9 százalékkal csökkent a forgalom volumene.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, de a teljes kiskereskedelmi forgalomból 5,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 45,8 százalékkal emelkedett.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,3 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 14 százalékkal emelkedtek.

A kiskereskedelmi értékesítés folyó áron számolt értéke április, azaz a második negyedév kezdete óta

ötödik hónapja haladta meg augusztusban az ezermilliárd forintot.

Erre 2017-ben csak a karácsonyi vásárlások havában egyszer, tavaly pedig csak októberben és decemberben volt példa.

Az év első nyolc hónapjában a naptárhatástól megtisztított és a nyers adat szerint egyaránt 5,8 százalékkal haladta meg az értékesítés az előző év azonos időszakit.

Egy budapesti bevásárló- és szórakoztatóközpont (illusztráció) Forrás: hemis.fr/MAISANT Ludovic / hemis.fr/Maisant Ludovic

Marad a növekedés

A 2015-ös havi átlaghoz képest 25,6 százalékkal, 2010-hez képest pedig 38,2 százalékkal magasabb a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Idén a bérek kétszámjegyű növekedése miatt a reálbérek növekedése elérheti a 7 százalékot, így folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése - írja az adatokat kommentálva Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A növekedés mértéke idén 5,8 százalékra, jövőre 4,2 százalékra lassulhat a tavalyi 6,5 százalékos forgalombővülés után.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is, amit támogat a történelmi csúcs közelébe emelkedő fogyasztói bizalom is.

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani.

A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti és dinamikusan folytatódhat a magyar háztartások fogyasztási szintjének felzárkózása az európai átlagszínvonalhoz - teszi hozzá az elemző.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az augusztusi adat teljesen megegyezik az első nyolc hónap átlagával, így nincs szó meglepetésről.

Az adatok továbbra is azt jelzik, hogy a kedvező munkaerőpiaci helyzet lecsapódik a kiskereskedelmi forgalomban

- fogalmazott.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője az augusztusi és az első nyolchavi forgalom növekedési ütemének egyezéséből arra következtet, hogy a gazdasági lassulás e tekintetben sem látszik. A forgalom stabilan magas növekedését a bérek emelkedése és a magas foglalkoztatás magyarázza.

Illusztrácó Forrás: Origo

Hat éve növekszik a kiskereskedelmi forgalom

Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom több mint hat éve jelentős mértékben növekszik, miután az embereknek egyre több szabad forrása marad fogyasztásra - mondta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a KSH augusztusi kiskereskedelmi adataira reagálva.

Az államtitkár kiemelte, hogy az iparcikkek fogytak a legjobban, a családok jövedelme jelentős mértékben nőtt, a tartós fogyasztási cikkeket vásárolják, és pótolják a korábbi időszakban elhalasztott vásárlást. A lakosság leginkább új termékeket vásárol, a használt cikkeket árusító üzletekben az utóbbi hónapokban csökkent a forgalom.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az államtitkár hangsúlyozta,

Folyamatosan nő az átlagbér is Magyarországon a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének köszönhetően.

Az átlagbér 2010-hez képest mintegy 150 százalékon áll, és mintegy 350 ezer forint.

A jelentős bérnövekedés nemcsak a kiskereskedelmi forgalomban, hanem a megtakarításokban is megmutatkozik - tette hozzá.

Cseresnyés Péter kiemelte: a kereskedelem a nemzetgazdaság jelentős ágazata, a GDP-ben több mint 10 százalékot képvisel.