Az év végére biztosra veszik a részvénypiaci zuhanást

tőzsde, Wall Street, USA, New York
NEW YORK, NY - OCTOBER 23: People walk past the New York Stock Exchange (NYSE) on Tuesday afternoon, October 23, 2018 in New York City. Following a 500 point drop earlier in the day on Tuesday, the Dow Jones Industrial average recovered some and finished the day down 125 points. Drew Angerer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Miközben mindjárt indul a negyedéves gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban, amely erősen borzolhatja a kedélyeket, egyre sötétebb jóslatok érkeznek a részvénypiac számára. Egy friss vélemény szerint decemberre elkerülhetetlennek látszik a tőzsde beszakadása.
Vágólapra másolva!

Kiugrón sötét jóslattal állt elő a Goldman Sachs egykori szakértője, Raoul Pal. Az elemző szerint ugyanis hamarosan eljön az idő, amikor a részvénypiac likviditása bezuhan. Pal egyébként manapság a Global Macro Investor hírlevelet szerkeszti, amelyet a legnagyobb hedge fundok követnek.

Pal úgy látja, három olyan tényező van, amely alapján a részvénypiaci eladási hullám elkerülhetetlen lesz.

Az egyik egy szezonális tényező, mivel a gyorsjelentési időszakban a részvény-visszavásárlások lassulnak, vagyis a vállalatok maguk kevésbé támogatják az árfolyamokat.

Másodszor, erősen leromlottak a rövidtávú hitelpiac körülményei. Ebből az következik, hogy a befektetők sokkal nehezebben jutnak likvid tőkéhez. Ez pedig áttételesen a részvénypiaci likviditásra is negatív hatással van. Egyszerűbben fogalmazva, azok a befektetők, akik hitelből vennének részvényeket, sokkal nehezebben jutnak pénzhez.

Az év végére beszakad az amerikai részvénypiac? Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Volkan Furuncu

A legfontosabb tényező azonban a harmadik. Ez egy generációs probléma az Egyesült Államokban. Az úgynevezett „baby boomer" nemzedék tagjainak (az 1940-es és 1960-as évek között születettek) ugyanis kötelezően el kell adniuk az egyéni nyugdíjszámlájukon szereplő eszközök 5 százalékát, ahogy elérik a 70,5 éves életkort. Ez pedig időnként igen nagy részvénypakett értékesítését is jelentheti országos szinten.

A probléma most az, hogy a tavaly mért kötelező eladásokhoz képest idén brutálisan meg fog ugrani a kötelező értékesítés – konkrétan 50 százalék körüli többlet várható.

Mivel pedig az év végéig végre kell hajtani az eladást, számos pénzügyi tanácsadó azt fogja javasolni, hogy érdemes már októberben nekifogni – írja Pal.

Nem meglepő tehát, hogy az elemző elsősorban a baby boomer generáció részvényeladásai miatt számít jelentősebb részvénypiaci zuhanásra decemberig. Pal kiemelte, ez a nemzedék valóban sok részvényt birtokol, és most sokan úgy gondolhatják, ideje pénzzé tenni ezeket a befektetéseiket. Ez pedig akár rendszerszintű problémát is okozhat, ami végső soron nagyon súlyos kockázatot jelent az amerikai részvénypiac számára.