Varga Mihály: A migrációt kiváltó problémákra kellene koncentrálnia a Világbanknak

VARGA Mihály
Budapest, 2019. június 4. Varga Mihály pénzügyminiszter a 2020. évi költségvetési törvényjavaslat átadásán az Országházban 2019. június 4-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter Washingtonban, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank közgyűlésén szombaton az MTI-nek. A miniszter arról is nyilatkozott, hogy a magyar gazdaság már megtette a lépéseket a várható gazdasági lassulás ellen.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály szerint a tanácskozásokon alapvetően mindenki úgy látta, hogy az elmúlt másfél évben elindult világgazdasági lassulás egyre inkább eléri Kelet-Közép-Európát is, ezért érdemes minden országnak mind a monetáris, mind a fiskális politikában válaszlépéseket előkészítenie.

Kiemelte: a Nemzetközi Valutaalapnál újra előkerültek régi ötletek, például a PPP-konstrukciók (az állami és a magánszektor együttműködése) alkalmazása, a különböző állami eszközök értékesítése, tehát privatizálása.

- mondta a miniszter. Mostani tapasztalatai megerősítették, hogy senkinek nincs a birtokában olyan kizárólagos megoldás, amelyet minden ország alkalmazhatna, ezért

Magyarországnak a saját útját kell járnia.

Varga Mihály utalt azokra a konkrét döntésekre és intézkedésekre, amelyeket a magyar kormányzat már meghozott a lassulás "kivédésére". Kiemelve a gazdaságélénkítést segítő adókedvezményeket és a vállalkozások teherviselő képességét javító döntéseket. Úgy látja, további lépésekre lesz szükség, mivel

Elmondta: a kormányzat megpróbálja biztosítani a legversenyképesebb, leghatékonyabb ágazatokban a támogatásokat, egyben segítené a nem hatékony ágazatok átalakulását is. „Kis- és középvállalkozóink is segítségre szorulnak” - tette hozzá, külön megemlítve a szakképzés fontosságát.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

A pénzügyminiszter véleménye szerint "az egyenreceptek kora lejárt", és ma már az elmúlt években átalakult IMF-nek is az az álláspontja, hogy minden országnak kicsit személyre szabott megoldásra van szüksége. Bár szerinte a régi receptek felbukkanása kis tanácstalanságot jelez a Valutaalapnál.

- fogalmazott Varga Mihály. Elmondta: Georgieva, aki dolgozott az Európai Bizottságnál és a Világbanknál is, jól ismeri és érti a kelet-közép-európai országok helyzetét, problémáit. „Talán tisztábban látja ezeket, mint a nyugati politikusok” - tette hozzá. Az új IMF-vezetővel tartott találkozója arról győzte meg, hogy Georgieva nagyon nyitott volt egy, a korábbitól eltérő típusú együttműködésre is, arra például, hogy Magyarország több ötlettel jelentkezzen az IMF-nél.

Konkrét példaként Varga Mihály a közfoglalkoztatás ügyét említette, amely szerinte

Magyarországon nagyon bevált formája lett a munkanélküliségből a munka világába történő visszatérés segítésének.

„Most eljött az idő arra - és ezt Bulgária példája is mutatja -, hogy megmutassuk, hasonló típusú eszközökkel a munkanélküliség magas szintjét igenis, lehet csökkenteni, és könnyebben lehet visszavezetni embereket a munkaerőpiacra, mint ha csak azt mondanánk, hogy majd ha lesz állás, akkor el tudsz helyezkedni” - állapította meg a pénzügyminiszter.

Varga Mihály szerint a Világbank, amely a globális szegénység leküzdését tűzte a zászlajára, meghatározó szerepet vállalhat a migrációban érintett országok fejlesztésében. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott: az a tény, hogy az amerikai David Malpass személyében ennek a szervezetnek is új vezetője van,

Álláspontja szerint erre késztetheti a szervezetet az is, hogy Kína elindította az Ázsiai Infrastrukturális és Beruházási Bankját. Varga Mihály kiemelte:

Magyarország szeretné, ha a Világbank fokozottabban koncentrálna olyan térségekre, ahonnan a menekültválság elindul.

Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy az elvándorlás egyik oka a vízbázisok kezelésének gondja, a vízellátás kimerülése, és mindezek megoldására Magyarországnak jó javaslatai, cégei, szakemberei vannak.

- szögezte le.