A leggazdagabb befektetők egyre több készpénzt tartanak a portfólióikban, ami már önmagában is arra utal, hogy elkezdődött a fedezékek építése. Ezzel együtt egy friss felmérés szerint a befektetők több mint fele arra számít, 2020 végéig érkezik a piaci zuhanás.

Miközben a részvénypiacok új csúcsokat ütnek meg, a vagyonos befektetők a háttérben elkezdték kiépíteni a fedezékeiket. Ráadásul egy friss felmérés alapján most már „rövidtávon" zuhanást várnak a befektetők.

Ezt támasztja alá, hogy a UBS Wealth Management friss felmérése szerint a gazdag befektetők 55 százaléka arra készül, hogy 2020 végéig jön az amerikai részvénypiac beszakadása. A UBS egyébként 3400 olyan szereplőt kérdezett meg, akik legalább 1 millió dollárnyi eszközzel rendelkeznek.

Már rövid távon jöhet a részvénypiac beszakadása?Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Mindeközben az látszik, hogy ezek a befektetők egyre nagyobb arányban tartanak menedékeszköznek számító készpénzt. A felmérés szerint a háttérben az amerikai-kínai kereskedelmi háborúból fakadó bizonytalanságok, illetve az általános világgazdasági növekedés lassulása áll.

Ennek következtében a gazdag befektetők most 25 százaléknyi készpénz tartanak a portfólióikban, ami sokkal magasabb a UBS által ajánlott 5 százalék körüli aránynál.

Ráadásul jól látszik, hogy a készpénzállomány bővítése nem új fejlemény. Az elmúlt két negyedévben a befektetők már háromszor annyi készpénzt tartottak, mint amennyi a szakemberek szerint átlagosan ajánlott.

Ezzel párhuzamosan más felmérések azt is kimutatták, hogy a vállalatok is igyekeznek menedéket keresni, és ugyanúgy készpénzt halmoznak föl, mint a magánszereplők. A Wall Street Journal kimutatta, a pénzpiaci alapok csak az elmúlt három évben ezer milliárd dollárral bővültek, és egy évtizede nem látott magas eszközállománnyal rendelkeznek.

A másik oldalon viszont a részvénybefektetők túlságosan elbizakodottan tekintenek a jövőre – írja a MarketWatch elemzése.

Ezt támasztja alá, hogy a jövőbeni piaci kilengéseket mérő Cboe Volatility Index 19 pont körül mozog, ami bőven alatta van a historikus átlagnak. Ez arra utal, hogy a részvénypiaci szereplők nagyon meglepődhetnek, ha a közeljövőben tényleg beüt egy zuhanás.