Az MNB felfüggesztette egy életbiztosítás forgalmazását

biztosítás, tulajdon és életbiztosítás
Vágólapra másolva!
Az MNB a jogszerű állapot helyreállításáig megtiltotta a szlovákiai Novis Biztosító Sensum befektetési életbiztosításának magyarországi értékesítését. A biztosító ügyféltájékoztatása során nem a jogszabályban előírt számítási módszertan szerint határozta meg a teljes költségmutató értékét, s a termék egyes mögöttes eszközalapjainak várható teljesítményét, azaz azt, hogy az ügyfelek várhatóan mekkora összegre számíthatnak a lejáratkor.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálatot folytatott az itthon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó pozsonyi székhelyű Novis Insurance Company, Novis Versicherungsgesellschaft, Novis Compagnia di Assicurazioni, Novis Poisťovňa a.s. biztosítónál (Novis Biztosító). Az MNB 2018. szeptember 1-jétől tekintette át, hogy a biztosító rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött Sensum életbiztosítási termékénél a szerződéskötés előtti és ahhoz kapcsolódó ügyfél-tájékoztatás megfelel-e a fogyasztóvédelmi célú jogszabályi előírásoknak. A jegybank vizsgálata során már 2019 októberében felfüggesztette a konstrukció hazai forgalmazását (a már megkötött ilyen életbiztosításainál a biztosító szerződéses kötelezettségei változatlanok).

Az MNB feltárta, hogy

a vizsgált biztosítási termék lényeges jellemzőit bemutató, a leendő szerződők részére kötelezően átadandó egyes dokumentumok félrevezető, nem megfelelő tájékoztatást tartalmaznak a konstrukció teljes költségmutatójának (TKM) értékeire,

illetve annak várható, különböző forgatókönyvekben kalkulálható teljesítményére vonatkozóan (vagyis, hogy az ügyfelek mekkora összeget kapnak majd kézhez). A helytelen módszertannal végzett számítások alacsonyabb költséget, valamint esetenként irreális, több százmilliós várható lejárati összeget mutattak ki.

A TKM tájékoztatók és a mögöttes eszközalapok jövőbeni teljesítményét modellező forgatókönyvek a biztosítási alapú befektetések különösen fontos jellemzőit mutatják be. Az ezekről adott félrevezető információk torzítják a hasonló konstrukciókkal való összehasonlíthatóságot, hiszen az ügyfelek esetleg épp ezek alapján választhatják e biztosítást más ajánlatokhoz képest. Ez – a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény előírásait megszegve – súlyosan sérti a fogyasztók tájékoztatáshoz való jogát, korlátozza döntési szabadságukat.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Mindezek miatt ma közzétett határozatában

a jegybank a jogszerű állapot helyreállításáig megtiltotta a Sensum konstrukció hazai értékesítését.

Felhívta továbbá a Novis Biztosítót, hogy az ügyfeleknek a szerződéskötés előtt átadandó életbiztosítási termékismertetőt és életbiztosítása általános szerződési feltételeit jogszabályszerű tartalommal készítse el, igényfelmérési eljárása során azonosítsa az ügyfelek tényleges igényeit, illetve a fogyasztói alkalmasság felmérésére szolgáló dokumentumokat is úgy állítsa össze, hogy azok alapján beszerezhetők legyenek az ügyfél számára alkalmas biztosítási alapú befektetési termék ajánlásához szükséges információk.

A jegybank 2018. július 4-én felfüggesztette, majd 2019. július 11-én megtiltotta a Novis Biztosító több más itthon terjesztett, befektetési egységekhez kötött élet-, illetve nyugdíjbiztosításának értékesítését. E tiltás addig marad érvényben, amíg a biztosító termékértékesítési dokumentumaiban világos, pontos és közérthető tájékoztatást nem ad e biztosításoknál az ügyfél által befizetett tőke megőrzésére, illetve hozamra vonatkozó vállalása tényleges tartalmáról.