Vietnám dinamikusan fejlődő textil- és ruhaipara egyre jelentősebb szerepet játszik az ázsiai ország gazdasági növekedésében. Nézze meg galériánkat az ottani termelésről!

Vietnám a világ egyik legfontosabb ruhaipari országa, egyben a világ harmadik legnagyobb ruházati exportálója. Az ott készülő termékek legnagyobb piacai: az USA, az EU, Japán és Dél-Korea. 

Az elemzések szerint a textilipari export összértéke 2020-ban elérheti 42 milliárd dollárt (11,9 ezer milliárd forintot). 

A szektor több mint 1,6 millió embert foglalkoztat, ami a gyártásban dolgozók több mint 12 százalékát jelenti, és az ország teljes munkaerejének csaknem 5 százalékát teszi ki.

Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat egy ruházati gyártóüzemről!

Kattintson a képre!Forrás: MTI/EPA/Luong Thai Linh

A ruhaipar megerősödése persze azt is jelenti, hogy a termelés mind nagyobb mennyiségű energiát igényel, amit az ország egyelőre csak nagy nehézségek árán tud előteremteni. Ennek egyik vonatkozása a napenergia hasznosításának kérdése, melyről az Origo az alábbi cikkében írt:

Az ország, amely nagyon szeretné a napenergiát

Minden olyan állam, amely már értékelhető, jelentős felhalmozott tapasztalattal rendelkezik a napenergia hasznosításában, ugrásra készen várja, hogy cégeivel részt vehessen a beharangozott vietnámi alternatív fordulatban. Ez azonban mégsem akar összejönni az egyébként egyik leggyorsabb gazdasági növekedést produkáló ázsiai országnak - írja az Asia Times.