Fagyasztott élelmiszerkészítmények miatt adott ki figyelmeztetést a Nébih. A tejallergiásoknak nem ajánlott a visszahívott termékek fogyasztása - olvasható a hivatal honlapján.

A fagyasztott tavaszi tekercs lapok gyártói leírás szerint nátrium-kazeináttal készülnek, az összetevők felsorolásánál azonban nem jelölték, hogy a termék allergén összetevőt, tejet tartalmaz.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

A tavaszi tekercset Európa-szerte forgalomba hozták. 

A holland hatóság a RASFF rendszeren keresztül értesítette a problémáról a Nébih-et.

A Nébih minőségmegőrzési időtől és kiszerelési egységtől függetlenül elrendelte a termék visszahívását.

A termék adatai:

Termék neve: „ TYJ Spring roll pastry" (tavaszi tekercs lapok)
Márka: Spring Home
Csomagolás: műanyag zacskó, különböző kiszerelésben
Gyártó: Tee Yih Jia Food Manufacturing Pte Ltd (Szingapúr)
RASFF referenciaszám: 2020.0715

A Nébih tájékoztatja a lakosságot, hogy a termék csak a tejre érzékeny fogyasztóknál válthat ki allergiás reakciót, ezért esetükben a fogyasztása kerülendő.Azon fogyasztók számára, akik tejre nem érzékenyek, a termék fogyasztása nem jelent veszélyt.

Az allergénekről:

Allergénnek nevezünk minden olyan anyagot, amely szervezetünkben túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció az immunrendszer nem megfelelő válasza, amelynek során valamely, a szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen ellenanyagot termel. Az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, így a tejet is. A témával kapcsolatban további információk érhetőek el a Nébih honlapján.