Miközben a kínai gazdasági növekedést keményen lehúzzák majd a koronavírus hatásai, az Oxford Economics elemzői szerint az egész világgazdaság akár 1000 milliárd dollár fölötti károkat szenvedhet el a járvány miatt.

A kínai GDP növekedése idén már csak 5,4 százalékos lehet a tavalyi 6 százalék után. A gyengülés pedig elsősorban a koronavírus hatásainak tudható be – mondják az Oxford Economics elemzői.

A szervezet két modellt vázolt föl, amikor megkísérelte felmérni a lehetséges következményeket. Az első forgatókönyv szerint a járvány széles körben csupán Ázsiát érinti, aminek következtében a globális GDP 400 milliárd dollárral (0,5 százalékkal) csökken ebben az évben.

A második, ennél súlyosabb forgatókönyv szerint a járvány ennél szélesebb körben terjed el, az ázsiai feldolgozóipar megroppanása pedig világszerte keményen érezteti a hatásait. Ebben az esetben a globális GDP 1100 milliárd dolláros süllyedést (1,3 százalék) könyvelhetne el.

A legrosszabbkor sújt le a világgazdaságra a koronavírus járvány

Az új típusú koronavírus okozta járvány hatásai éppen akkor érték a világgazdaságot, amikor az amerikai-kínai kereskedelmi viszály csendesedése és a globális ipari szektor élénkülésének első jelei a növekedés stabilizálódását ígérték - áll a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő friss helyzetértékelésében.

Összevetésképpen, egy ilyen kiesés nagyjából azt jelentené, mintha Indonézia teljes éves gazdasági teljesítménye kiesne a globális összképből – Indonézia a világ 16. legnagyobb gazdasága.

Az elemzők szerint a legnagyobb gyengülést a fogyasztói javak piaca és a turizmus szenvedheti el, de számolni kell az áttételes pénzügyi piaci, illetve befektetési hatásokkal is.

Mindazonáltal az Oxford Economics továbbra is úgy számol, hogy az igazán súlyos hatások elsősorban csak Kínát érintik majd, de ettől még – rövid távon – számolni kell világgazdasági hatásokkal is. A globális GDP-növekedés ennek eredményeként 0,2 százalékponttal maradhat el a korábban a várttól.